Változik a cigaretták csomagolása
Fotó: Shutterstock

A dohányosok elbúcsúzhatnak a színes cigisdobozoktól

Hamarosan az ország összes dohányboltjából eltűnnek az egyedi cigarettásdobozok, és – a készletek kifogyásával – majd csak az egységes, kekiszínű csomagolásúak lesznek a polcokon.


A változás

Február elejétől gyakorlatilag az ország összes dohányboltjában már csak egységes csomagolású cigarettákat lehet vásárolni – írja piaci forrásokra hivatkozva a 24.hu. A doboz kekiszínű, vagyis sötét zöldes-barnás lesz. Az egységes dobozban árusításról már évekkel ezelőtt döntés született, de az eredetileg tervezett 2019. május 20-ai határidőt végül két és fél évvel kitolták.

A türelmi idő 2021. december 31-én lejárt, de a még tavaly készletre vásárolt, felmárkázott és egyedi designú termékeket a határidő lejártát követően is lehetett értékesíteni a dohányboltokban. Mostanra viszont a felhalmozott készletek szinte mindenhol elfogynak.

  Visszaesett a forgalom

Ha az összes termék forgalmát nézzük a jövedéki statisztikák alapján, a 2020-ban értékesített, nagyjából 8300 millió eladott száll cigaretta darabszáma egy évvel később 6365 millióra esett vissza, ami körülbelül 23,3 százalékos csökkenést jelent. A vágott dohány forgalma a nagyjából 4 millió 360 ezer kilogrammról 3 millió 770 ezer kilogrammra zuhant ugyanebben az időszakban, ami megközelítőleg 13,5 százalékos visszaesés. A legmeglepőbb azonban az elektromos cigaretták töltőfolyadékára vonatkozó adat. A két évvel ezelőtti, 15,8 ezer literes fogyasztás után, tavaly november végéig csupán 7500 litert értékesítettek belőle, ami mindenképpen hatalmas visszaesés.


Ne hagyd ki!