Egy égő cigaretta letéve.
Fotó: Unsplash

Új hatóság dönti el, mennyibe kerül a cigaretta, nem kevésbe

A dohánytermékek kiskereskedelmi áráról január 1-jétől egy októberben felállított új hatóság fog dönteni.


Még a parlamentnek rá kell bólintania

Egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyett a jövőben a nemrég felállított Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) fog dönteni a dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási áráról – számolt be az mfor.hu. Az új hatóság októberben kezdte meg működését.

A szervezet tevékenysége a dohányiparon kívül átfogja a szerencsejáték-ipart, a bírósági végrehajtást, a felszámolásokat, illetve a bányászati jogok kezelését.

Az árak közzététele még hiányzott a feladatkörből

A dohánytermékek kiskereskedelmi árát a jogszabály hatályba lépésétől – 2022. január elsejétől – fogja az SZFTH közzétenni. Az ár meghatározásához szükséges előkészítő munka - tulajdonképpen a teljes dohánypiac felügyelete - már a hatóság hatásköre. Ebbe a körbe tartozik az árak regisztrációja, feldolgozása, továbbítása. Október elsejétől pedig a szervezet piaszabályozó, hatósági jogkörrel is rendelkezik, így már csak az árak közzététele hiányzott a feladatlistáról.

Tavasszal írtunk arról, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés következtében a cigaretták dobozonkénti átlagára 1700 forint körülire nőtt. Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy nyolc év alatt 100 százalékkal drágult a cigaretta, januártól pedig egységes dobozok jönnek. Ebből a cikkből pedig az derül ki, hogy akár egymillió forinttal is többet kell fizetnie egy dohányosnak az életbiztosításért.


Ne hagyd ki!