Nikotinmentes cigaretta?

Áremelések, adóterhek, ízesített termékek eltűnése - csak hogy néhányat említsünk a dohányosok elmúlt éveinek nehézségeiből. Most a Joe Biden vezette amerikai adminisztráció hozakodott elő egy olyan tervezettel, ami csökkentené a cigaretták nikotintartalmát.


Az Egyesült Államok illetékes hatóságai azt mérlegelik, hogy betiltsák-e a mentolos ízesítésű cigiket. Ezek a termékek nem összekeverendők a forgalomból néhány éve kivont „pattintós" cigarettákkal, de úgy néz ki, hogy az ízesített dohányt kedvelők utolsó mentsvárát is bevehetik. Joe Biden úgy gondolta, hogy ha már így belemerültek a hatóságok a dohánytermékek korlátozásába, akkor ez egy remek alkalom további változtatások bevezetésére, így az is napirendre került, hogy csökkenteni kellene a nikotin mennyiségét a cigarettában.

A tőzsde máris jelzett

A hír hallatára a dohánytermékekkel foglalkozó vállalatok részvényei meginogtak. Az Altria összesen 8, a British American Tobacco 2, a Philip Morris International pedig 1 százalékos mínuszban zárta a napot. Ráadásul úgy, hogy a Philip Morris nem is értékesít az USA területén.

A nikotintartalom csökkentésének egyébként az lenne a célja, hogy minél több ember leszokjon a dohányzásról, vagy legalább átpártoljon egészségesebbnek gondolt termékekhez.

Ne olyan hevesen

Az Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) egyelőre nem kommentálta a helyzetet, viszont az Altria dohányvállalat egyik szóvivője, George Parman az CNBC-nek ezt írta egy e-mailben:

Az FDA-nak minden intézkedését tudományra és bizonyítékokra kell alapoznia, és figyelembe kell vennie az ehhez hasonló döntéseinek a következményeit.

A szakember ezzel arra célzott, hogy egy ilyen döntés valószínűleg az illegális kereskedelem, a feketepiac fellendülését okozná. Viszont ami még aggasztóbb lehet, az a szektorban országszerte dolgozó többszázezer ember, akiknek veszélybe kerülhet a munkahelye.

A British American Tobacco által birtokolt Reynolds American vállalat (akik a Camel márkát viszik) szóvivője, Kaelan Holon kifejtette, hogy nagyon sok fogyasztó tévedésben van. Itt azokra gondolt, akik úgy vélik, hogy az alacsonyabb nikotinszint kisebb kockázatot jelentene a felhasználókra. A politikai gépezet azonban már mozgásba lendült, a dohánygyárak bánatára.


Ne hagyd ki!