Japan Tobacco felirat egy tablet képernyőjén
Fotó: Shutterstock

Nagy dohány van van benne, japán cigarettát szívnak az oroszok

A japán kormány is megszüntette banki és kereskedelmi kapcsolatait Moszkvával, ám a dohánytársaság, amelyben egyharmados érdekeltsége van, zavartalanul működik tovább. A Japan Tobacco (JT) látja el az oroszokat az Ukrajna ellen indított háború után cigarettákkal.

Japán népessége csökken, ráadásul az ázsiai országban egyre kevesebben dohányoznak. Oroszország ezzel szemben a világ negyedik legnagyobb dohánypiaca, valamint a Japan Tobacco lmeghatározó piaca az eladások 12 százalékával, 20 százalékos üzemeltetési haszonnal.

A cég Oroszországban négy üzemben négyezer embert foglalkoztat.

Várakozó álláspont

Az orosz invázió után nem sokkal a Japan Tobacco leállította a termelést az ukrán Kremencsukban lévő gyárában, és közölte, hogy ottani 900 alkalmazottja biztonságban van.

Márciusban pedig bejelentették, hogy az orosz leányvállalat felfüggeszti a beruházásokat, a marketinget, és elhalasztja egy elektromos cigaretta piacra dobását Oroszországban.

Ugyanakkor a gyártás folytatódik,

de adott körülmények között akár azt is készek leállítani.

Más japán cégek is várakozó álláspontra helyezkedtek Moszkvával kapcsolatban.

A Mitsui & Co és a Mitsubishi Corp egyelőre megtartja részvényeit az orosz LNG-projektben, amiből a Shell például már bejelentette, hogy kilép.

A Japan Tobacco az egyik legnagyobb orosz adófizető. Az orosz állam adóbevételének 1,4 százaléka a JT-től származott 2020-ban.

A riválisok már döntöttek

A társaság részvényeinek értéke 5 százalékot esett az orosz invázió óta, amelyet Moszkva különleges katonai műveletnek nevez.

A JT profitjának 75 százalékát fizeti ki, ami kiugró a japán vállalatok átlagos 30 százalékához képest. Ez körülbelül

100 milliárd jen (280 milliárd forint) éves bevételt jelent a japán kormány számára

a Reuters becslése szerint.

A Japan Tobacco a világ harmadik legnagyobb cigarettaforgalmazója. Elemzők szerint előbb-utóbb kénytelen lesz otthagyni Oroszországot, miután a nagy márkák is mind kivonulnak. A British American Tobacco, a Philip Morris és az Imperial Brands már bejelentette távozását, az oroszországi üzleti kilátások pedig egyre romlanak.


Ne hagyd ki!