Radioaktivitásra figyelmeztető fekete-sárga jel
Fotó: Shutterstock

Japán egymillió tonna tisztított fukusimai vizet engedne a Csendes-óceánba

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után a helyi gazdálkodóknak kilenc évet kellett várniuk, hogy termékeik újra piacképesek legyenek. Most attól félnek, hogy az igényes vásárlók rosszul reagálnak a hírre.Körtenagyhatalom

Japán azt tervezi, hogy az előírt tisztítási folyamatok után 2023-ban egymillió tonna vizet enged a fukusimai reaktor tározóiból a Csendes-óceánba, ugyanis az erőmű hamarosan eléri a kapacitását. Ez bevett szokás az atomerőművek működésében, Japán döntését Kína és Dél-Korea kivételével nemzetközi szinten is támogatják. Nem úgy a helyi gazdálkodók, akik aggodalmukat fejezeték ki a megtiszított víz visszaengedésének várható piaci hatása miatt.

Végre azt tapasztalhattuk, hogy a katasztrófát követő zuhanás után az áraink visszaálltak a normális szintre, de a szennyezett , majd megtisztított víz kiengedése miatt ismét veszélybe került a termékeink hírneve

-kommentálta a híreket Hiroaki Kusano, a helyi mezőgazdasági szövetkezet alelnöke.

A 2011-es nukleáris katasztrófa után egészen 2020-ig kellett várni, hogy a fukusimai körték kilogrammonkénti átlagára elérje az 506 jent (1387 forint), ami 10 évvel ezelőtt a körülmények miatt 184 jenre (504 forint) zuhant.

Borús kilátások

A gazdák aggodalma nem alaptalan, Fukusimában található Japán negyedik legnagyobb körtetermő területe, ahol évente több mint 13 ezer tonna gyümölcsöt termesztenek. Nagyon fontos bevételi forrásról van szó. A termelők napjainkban is nehéz helyzetben vannak, a helyi körték a kiszállítás előtt többszörös radioaktivitás-ellenőrzésen esnek át, a gazdálkodók és a prefektúra szakemberei is rendszeresen tesztelnek. Mindezek mellett a japán vásárlók híresen válogatósak, így az erőmű terve nem igazán népszerű.

A Daiicsi atomerőműben jelenleg annyi szennyezett víz van, amennyivel 500 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. A tervek szerint a vizet a tríciumon kívül minden radioaktív anyagtól meg fogják tisztítani. A trícium az atomenergia legkevésbé mérgező mellékterméke, amelynek semlegesítésének módja egyelőre nem ismert. A radioaktív izotóp koncentrációját az Egészségügyi Világszervezet ivóvízre vonatkozó határétékeinek egyhetedére fogják hígítani, vagyis a terv kiötlői szerint aggodalomra nincs ok, túl is teljesítik az elvárásokat. A tisztítást a Daiicsi erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company Holdings (Tepco) vállalat végzi el, amely ígéretet tett a vízkibocsátással kapcsolatos károk megtérítésére. A Tepco azt állítja, hogy eddig mintegy 10,1 billió jen (27 674 milliárd forint) kártérítést fizetett ki a válság miatt.

Ne hagyd ki!