Paks II-nél is ilyen csőrendszer épül
Fotó: Shutterstock

Megcsúszott Paks II. engedélyeztetése

Lejárt a határidő, de az elbírálási munka meghosszabbításáról döntött az Országos Atomenergia-hivatal. További elemzésre van szükség.


  A hivatal közleménye

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el

-írja közleményében a hivatal.

A finneknél is gond

A kivitelező orosz Roszatom tervei alapból nem egyeznek az uniós előírásokkal, így azokat át kellett dolgozni az EU-szabványokra. A Roszatom Finnországban, a Hanhikivi-félszigeten épít atomerőművet ugyanolyan, VVER-1200 típusú reaktorblokkokkal, mint amiket Paksra szánnak. Mármint építene, de ott is ugyanolyan gondok vannak, mint Magyarországon. A finn projektcég, a Fennovoima (a Paks II. Zrt. ottani megfelelője) nyíltan elismerte, hogy a vártnál több időbe telik az orosz tervek átdolgozása a helyi elvásárok szintjére.

A Hanhikivi-erőmű felépítéséről 2010-ben született döntés, jelen állás szerint a Fennovoima azt reméli, 2022-ben megszerezheti az engedélyeket, a kivitelezés 2023-ban elindulhat, az erőmű pedig 2029-ben állhat kereskedelmi termelésbe, írja a hvg.hu.

Mi lesz most?

A paksi kérelemmel kapcsolatban ez év május elején már körülbelül ötszáz különböző súlyú tartalmi jellegű, nyitott tételt tartott számon az OAH, és voltak formai észrevételei is. A két új, 1200 megawattos blokk a tervek szerint 2029–30-ban kezdi meg a kereskedelmi üzemét. A beruházás költségeinek legfeljebb nyolcvan százalékára, tízmilliárd euróra orosz állami hitelkeret áll rendelkezésre. A létesítési engedély kiadásának halasztásáról szóló döntés már a szeptember 29-én a kormányfő által frissen kinevezett főigazgató, Kádár Andrea vezetése alatt történt. A hivatal többször is elrendelhet hiánypótlást, de a végtelenségig nem lehet elhúzni az eljárást.


Ne hagyd ki!