Áramvezeték
Fotó: Unsplash

Roszatom: nem lesz csúszás Paks II-nél

Az építési engedély kiadásának csúszása ellenére nem változott a Paks II. Atomerőmű üzembe helyezésének ideje, az első blokkot a tervek szerint 2029-ben, a másodikat 2030-ban adják át – derül ki a Paks II. projekt vezetőjének VG-nek adott interjújából.


Csúszás az építési engedélynél

A Paks II. projekt vezetőjét, a Roszatomhoz tartozó fővállalkozó cég, az oroszországi ASZE vállalat alelnökével készített interjút a Világgazdaság. A lap egyik kérdése arra vonatkozott, hogy befolyásolja-e az új atomerőmű üzembe helyezésének idejét az építési engedély kiadásának csúszása. Mint arról október elején beszámoltunk, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendelt el.

Ezzel kapcsolatban Alekszandr Merten azt mondta:

Remélem, nem okoz majd fennakadást, hogy a Paks II. Zrt.-nek további információkat kell adnia az OAH számára, illetve, hogy a hivatalnál is időt vesz igénybe az újabb adatok értékelése.

A cégvezető kiemelte: folytatják az előkészítést a helyszínen, például segédlétesítményeket építenek, illetve dolgoznak az építési-szerelési bázis létesítményein.

„Közben aktívan folytatjuk a további dokumentumok, engedélyek előkészítését. A projekt megvalósításának általános feltételeit az eredeti szerződés 2019-es módosítása tartalmazza, amely azóta nem változott.

A tervek szerint az első blokkot 2029-ben, a másodikat 2030-ban helyezzük üzembe.

Az említett módosításra az uniós vizsgálatok elhúzódása miatt volt szükség" – emelte ki.

A cégvzető elmondta: a Roszatom és az engedélyes Paks II. Zrt. összekészíti az összes szükséges információt, és az OAH rendelkezésére bocsátja.

Ugyanakkor egy ilyen nagy projekt esetében teljesen természetes, és nem nevezhető problémának, hogy kérdések merülnek fel. E mögött részben az áll, hogy a technológia fejlődik.

- tette hozzá.

Nőhetnek a költségek

Alekszandr Merten beszámolt arról, hogy a Roszatomhoz tartozó vállalatok által elvégzett eddigi munka költsége nem haladja meg a tervezettet. Ugyanakkor, tekintetbe véve az energiahordozók, a felhasznált fémek és más anyagok és erőforrások drágulását, a költségek valamelyest emelkedhetnek.

Ám miután a fővállalkozó, a Roszatomhoz tartozó ASZE vállalat az EPC szerződés által is előírt versenytárgyalásos úton, reális piaci áron szerzi be a szükséges árukat és szolgáltatásokat, bízunk benne, hogy ha lesz is költségtúllépés, az nem lesz jelentős

- mondta.

Korábban megírtuk, hogy a beruházás költségeinek legfeljebb nyolcvan százalékára, tízmilliárd euróra orosz állami hitelkeret áll rendelkezésre.

Alekszandr Merten: a VG-nek azt is elmondta: a Roszatom jelenleg 12 országban 35 atomerőművi blokkot épít az oroszországi projekteken kívül. Mi is beszámoltunk arról, hogy a Roszatom Finnországban, a Hanhikivi-félszigeten épít atomerőművet ugyanolyan, VVER-1200 típusú reaktorblokkokkal, mint amiket Paksra szánnak. Mármint építene, de ott is ugyanolyan gondok vannak, mint Magyarországon. A finn projektcég, a Fennovoima (a Paks II. Zrt. ottani megfelelője) nyíltan elismerte, hogy a vártnál több időbe telik az orosz tervek átdolgozása a helyi elvásárok szintjére. A Fennovoima azt reméli, a projekt 2022-ben megszerezheti az engedélyeket, a kivitelezés 2023-ban elindulhat, az erőmű pedig 2029-ben állhat kereskedelmi termelésbe,


Ne hagyd ki!