Kubai szivar konyak hamutartó
Fotó: Shutterstock

Viszik, mint a cukrot a legendás kubai szivart

A kubai állami szivarmonopólium, a Habanos 2021-ben rekordeladást ért el legendás, kézzel készített termékeiből. Rá is fért, hiszen az azt megelőző két évben a pandémia érezhetőn lassította az üzletet.

A világjárvány nyomán bevezetett utazási korlátozások miatt 2020-ban a turizmusból élő országok kevesebb szivart rendeltek, és a reptéri vámmentes üzletekben is csökkentek az eladások.

Az egyetlen biztató hír

2021-ben 15 százalékkal nőtt a Habanos bevétele, miután az oltási kampánynak köszönhetően kissé fellendült az utazási kedv világszerte.

A kézzel készített kubai szivarok, például

a Cohiba, a Montecristo és a Partagas sokak szerint a legjobbak a világon.

A bevételnövekedés szinte az egyetlen jó hír a kommunista ország gazdaságáról, amely a pandémia és az amerikai szankciók miatt nehéz helyzetbe került. Kuba az üzemanyag 60 százalékát és az élelmiszer 65 százalékát importálja, mindkettőnek jelentősen megemelkedett az ára, ráadásul devizában kellene értük fizetni, az pedig alig van az országban. Erről bővebben itt írtunk.

Drágulni fog

A Habanos a jó hírrel együtt azt is közölte, hogy egységes árat vezetne be a kiváló minőségű szivaroknál: az exkluzív Cohiba és Trinidad brandnél a hong kongi árakat venné alapul.

A Cigar Aficionado szaklap korábban azt jósolta, hogy a nagyobb Cohiba szivaroknál darabonként 100 dollár fölötti árra kell számítani. A hongkongi piac világviszonylatban is az egyik legdrágább.

A nagyobb Cohibákért 100 dollárt is elkérhetnek, a doboz szivarok pedig hamarosan nem párszáz, hanem párezer párezer dollárba kerülnek majd

- írták.

Ez valószínűleg nem veti vissza a keresletet irántuk, hiszen a luxuscikkek piaca virágzik, erről itt írtunk.

A Habanos közlése szerint a kubai szivar legnagyobb piacai Spanyolország, Kína, Németország, Franciaország és Svájc.

A karibi ország ugyanakkor nem adhat el az Egyesült Államokba, a világ legnagyobb szivarpiacára, az évtizedek óta érvényben lévő embargó miatt.


Ne hagyd ki!