A gyártó hangsúlyozta, hogy a külföldön Chantix, Magyarországon Champix nevű gyógyszert szedők nincsenek közvetlen veszélyben.


A döntés

A többségében rákkeltő nitrózaminok miatt visszahívja a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszerének teljes készletét a Pfizer. A külföldön Chantix, Magyarországon Champix néven forgalmazott gyógyszerben ez a karcinogén anyag nagy mennyiségben van jelen. A Pfizer azt kérte a forgalmazóktól, hogy azonnal állítsák le az árusítását, írja a hvg.hu a Reuters híre alapján.

A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyógyszert szedők nincsenek közvetlen veszélyben, és azt javasolja nekik, hogy szakemberek segítségével érdeklődjenek a leszokást támogató egyéb lehetőségekről.

Mi ez a gyógyszer?

A Chantixot 2006 májusában hagyta jóvá az amerikai gyógyszerügynökség mint vényre felírható gyógyszert a dohányzásról leszokni próbáló felnőtteknek. A használatát 12-24 hétig javasolták. A hatóanyaga a vareniklin. A gyártási tájékoztató szerint segít a dohányzás abbahagyása esetén jelentkező nikotin utáni vágy és a megvonási tünetek csökkentésében.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!