Dohányzás elleni gyógyszert hív vissza a Pfozer
Fotó:Shutterstock

A Pfizer visszahív egy Magyarországon is kapható gyógyszert

A gyártó hangsúlyozta, hogy a külföldön Chantix, Magyarországon Champix nevű gyógyszert szedők nincsenek közvetlen veszélyben.


A döntés

A többségében rákkeltő nitrózaminok miatt visszahívja a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszerének teljes készletét a Pfizer. A külföldön Chantix, Magyarországon Champix néven forgalmazott gyógyszerben ez a karcinogén anyag nagy mennyiségben van jelen. A Pfizer azt kérte a forgalmazóktól, hogy azonnal állítsák le az árusítását, írja a hvg.hu a Reuters híre alapján.

A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyógyszert szedők nincsenek közvetlen veszélyben, és azt javasolja nekik, hogy szakemberek segítségével érdeklődjenek a leszokást támogató egyéb lehetőségekről.

Mi ez a gyógyszer?

A Chantixot 2006 májusában hagyta jóvá az amerikai gyógyszerügynökség mint vényre felírható gyógyszert a dohányzásról leszokni próbáló felnőtteknek. A használatát 12-24 hétig javasolták. A hatóanyaga a vareniklin. A gyártási tájékoztató szerint segít a dohányzás abbahagyása esetén jelentkező nikotin utáni vágy és a megvonási tünetek csökkentésében.


Ne hagyd ki!