A világon Ausztráliában a legdrágább a cigaretta
Fotó: Shutterstock

Itt a lista, ezekben az országokban a legdrágább a cigaretta

A becslések szerint a világon 1,14 milliárd ember dohányzik rendszeresen. De mennyibe kerül ez nekik, ha csak az árakat nézzük, forintban?


Itt a legdrágább

Az ausztráloknak kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Szándékosan nem nevezzük meg, hogy melyik gyártó melyik termékének árát hasonlították össze a lista készítői, ha IDE kattintasz, kiderül. A kenguruk földjén egy doboz ebből a cigarettaféleségből átszámítva 8743 forintba kerül. A kiugróan magas ár a kiugróan magas adók eredménye. Az utóbbiakat azért állította be így a kormány, hogy ezzel is elvegye az emberek kedvét a dohányzástól.

A lista második helyezettje, nem sokkal elmaradva az éllovastól Új-Zéland, ahol 7994 forint egy doboz ebből a cigiből. A harmadik Írország, 5143 forinttal, majd az Egyesült Királyság következik, 4993 forinttal.

Hol vagyunk mi, magyarok?

A listán a 44. (Ecuador mögött, a horvátok, a románok és a szlovének előtt) helyen tanyázik Magyarország (1600 forinttal, majd a dohányosok megmondják, hogy pontos-e az ár). A 110 országot felsoroló lista végén Vietnam, Kazahsztán és Nigéria található, 430, 375 és 317 forintos árral. Vagyis, ha jól számolunk, a lista első és utolsó helyezettje között 27 és félszeres a különbség.

The Conversation

Ne hagyd ki!