A pontos számlázás a jó üzlet alapja

Magyarországon javult a fizetési morál, 2020-ban több számlát rendeztek időben, mint 2019-ben.


A Bisnode céginformációs vállalkozás felmérésénekeredménye szerint a javulás jele, hogy a kiállított számlák csaknem háromnegyedét időben rendezték, az átlagos fizetési késedelem 15-ről 14 napra csökkent, ugyanakkor a fizetési határidő egy nappal nőtt tavaly a 2019-es adatokhoz képest.

Jelentősen csökkent a nagy csúszással kiegyenlített számlák aránya, a két hónapon túli késések aránya egy, a három hónapon túliaké fél százalék alá esett.

 Az átlag és a „leg”-ek

  • A számlák legalább 56 százalékát minden iparágban határidőre kifizették, a leglazábban a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban kezelték a fizetési határidőt, itt a számlák csupán 56,5 százalékára érkezett meg időben az ellenérték.
  • A legpontosabban fizető ágazat továbbra is - a bútorgyártást kivéve - a fafeldolgozás, a fonottáru gyártása lett, ahol a számlák 94 százalékát rendezték időben.
  • A leggyorsabban a gumitermék gyártása és a kiskereskedelem területén rendezték a számlákat, mindkettőnél csak 11 napos átlagos késést regisztrált a Bisnode.

Mit tudnak a Tolna megyében élők?

A legpontosabban Tolna megyében fizettek, ahol a számlák 89 százalékának ellenértéke érkezett be határidőre, de úgy tűnik, hogy aki késett, az sokat, mert itt volt a legmagasabb, 18 nap az átlagos csúszás ideje.


Ne hagyd ki!