Egyre kevesebb az új egyéni vállalkozás
Fotó: Shutterstock

A katával együtt szállt el a vállalkozói kedv Magyarországon

Bezuhantak a cégalapítások a kataszabályozással párhuzamosan Magyarországon. A szokásosnál 30 százalékkal kevesebb egyéni vállalkozás indult júliusban, és több éves mélypontra került a cégalapítási érték is.


Változásokat hozott a cégalapításokban a kataszabályozás

Számos rendhagyó céginformációs mutatóval záródott a július hazánkban. Jellemzően augusztusban kerülnek éves mélypontra a cégalapítási mutatók, az idén azonban ez hamarabb történt, ami a szezonális hatások helyett inkább a gazdasági várakozásoknak tudható be – jegyzi meg legújabb jelentésében az Opten.

Idén júliusban 2 031 cégalapítást közöltek, ami az elmúlt két év legalacsonyabb értéke. Azért is figyelemre méltó ez az érték, mivel a kata szabályozása miatt megvolt az esélye, hogy több egyéni vállalkozás terelődik a társas vállalkozások irányába.

A cégalapítások júliusi visszaesésének egyértelműen gazdasági okai vannak, a recessziótól való félelem, a magas infláció és a hitelkamatok nem kedveznek a vállalkozásoknak, különösen az új piacra lépéseknek

- áll az elemzésben.

Rengeteg vállalkozás szűnt meg önszántából

A végelszámolás a társas vállalkozások megszüntetésre irányuló eljárásoknak az a típusa, amikor a cég önszántából kezdeményezi a megszüntetését. Hazánkban egy átlagos hónapban 7-800 végelszámolás indul, de júliusban 1 261 kezdődött. Ilyen magas érték a naptári évek végén szokott előfordulni.

Az, hogy a nyár közepén ilyen sok végelszámolás kerüljön közzétételre, egészen példa nélküli. A végelszámolási értékben ugyanakkor már részben benne van a kata szigorítás hatása is, hiszen sok betéti társaság tartozik a törvény hatálya alá, melyeknek egy része úgy ítélte meg, hogy nem tudja folytatni a működését

- írja az Opten.

Egyre kevesebb az új egyéni vállalkozó

2012 óta körülbelül megduplázódott az egyéni vállalkozók száma – akkor nagyjából 300 ezren voltak. Az elmúlt hónapokban is havi 7-8 ezer új egyéni vállalkozást regisztráltak. A kata szigorításának a hírére azonban jelentősen visszaesett a bejegyzések száma. Júliusban „csak” 5 503 új egyéni vállalkozót jegyeztek be.

Az új egyéni vállalkozók száma tehát még mindig messze meghaladja az új társas vállalkozások számát, ugyanakkor az egyéni vállalkozások körében a megszűnések száma is igen magas. Havi szinten 4 ezer egyéni vállalkozás szűnt meg az elmúlt hónapokban, de várhatóan ez is növekedni fog a kata szabályozás szigorításának hatására

- jegyzi meg az elemzés.


The Conversation

Ne hagyd ki!