Maradtunk a névtelen levélírók országa?

Egy évtized alatt ötödére csökkent az adóhivatalhoz érkező közérdekű bejelentések száma, tavaly így is majdnem nyolcezer futott be belőle a hatósághoz. De mennyi volt megalapozott?


A hivatal nemegyszer vizsgálatot is indított a jelzések nyomán, száz esetből azonban csupán hatnál igazolódott be legalább részben valamilyen jogsértés. A mögöttünk hagyott évtized elején, 2012-ben 35 ezer ilyen típusú beadvány érkezett a hatósághoz, 2016-ban 25 ezer közérdekű iratot iktattak a szervezetnél, 2018-ban viszont már tízezer alá csökkent a bejelentések száma. A Magyar Nemzet azt írja, tavaly a korábbinál is kevesebb ilyen jelzés futott be, szám szerint 7755.

Már nem divat a bosszú?

Korábban sokszor lehetett hallani arról, hogy ha valakinek vitája támadt a szomszédjával, összeveszett üzletfelével vagy elvált, a bosszú egyik legjobb megoldása az lehetett, hogy elküldte haragosa legfontosabb pénzügyi adatait az adóhivatalnak, azt remélve, hogy a hatósági eljárás majd megannyi kellemetlenséget okoz az érintettnek.

Ha ez valóban így volt, akkor a számokból akár arra is lehet következtetni, hogy kiment a divatból mások feljelentgetése. A mostani beadványok majdnem minden esetben konkrét – vélt vagy valós – szabálytalanságra hívták fel a NAV figyelmét. Általános, például pontos adatok nélküli, egy-egy gazdasági ágazatot érintő bejelentés ritkán fordul elő.

A düh azért megmaradt

Legtöbbször egyébként – akárcsak a korábbi években – azért írtak az emberek az adóhivatalnak, mert feldühítette őket, hogy a boltban, szolgáltatónál nem kaptak nyugtát. Emellett a feketefoglalkoztatás témája is gyakran szerepelt a közérdekű beadványokban, akárcsak az, hogy valamely vállalkozás jogosultság nélkül végzi munkáját – vagy legalábbis ezt feltételezte a panaszt megfogalmazó személy. A jövedelemeltitkolás, a csempészet, az adócsalás, mint feltételezés, szintén megjelent a közlésekben.

Ha megalapozott a gyanú, ugrik a NAV

A NAV tavaly majdnem 2500 ellenőrzést végzett el a bejelentésekre alapozva. A vizsgálatok 17 százaléka, vagyis 430 eljárás zárult úgy, hogy valamilyen megállapítást tett az adóhivatal. Az anonim adatközlés továbbra is rendszeres, 2020-ban a NAV-hoz érkezett közérdekű bejelentések csaknem egyharmada érkezett azonosítatlan személytől. Nehéz szabadulni attól, hogy egy időben a névtelen feljelentők országa voltunk. Nemcsak adóügyekben.


Ne hagyd ki!