Egy évtized alatt ötödére csökkent az adóhivatalhoz érkező közérdekű bejelentések száma, tavaly így is majdnem nyolcezer futott be belőle a hatósághoz. De mennyi volt megalapozott?


A hivatal nemegyszer vizsgálatot is indított a jelzések nyomán, száz esetből azonban csupán hatnál igazolódott be legalább részben valamilyen jogsértés. A mögöttünk hagyott évtized elején, 2012-ben 35 ezer ilyen típusú beadvány érkezett a hatósághoz, 2016-ban 25 ezer közérdekű iratot iktattak a szervezetnél, 2018-ban viszont már tízezer alá csökkent a bejelentések száma. A Magyar Nemzet azt írja, tavaly a korábbinál is kevesebb ilyen jelzés futott be, szám szerint 7755.

Már nem divat a bosszú?

Korábban sokszor lehetett hallani arról, hogy ha valakinek vitája támadt a szomszédjával, összeveszett üzletfelével vagy elvált, a bosszú egyik legjobb megoldása az lehetett, hogy elküldte haragosa legfontosabb pénzügyi adatait az adóhivatalnak, azt remélve, hogy a hatósági eljárás majd megannyi kellemetlenséget okoz az érintettnek.

Ha ez valóban így volt, akkor a számokból akár arra is lehet következtetni, hogy kiment a divatból mások feljelentgetése. A mostani beadványok majdnem minden esetben konkrét – vélt vagy valós – szabálytalanságra hívták fel a NAV figyelmét. Általános, például pontos adatok nélküli, egy-egy gazdasági ágazatot érintő bejelentés ritkán fordul elő.

A düh azért megmaradt

Legtöbbször egyébként – akárcsak a korábbi években – azért írtak az emberek az adóhivatalnak, mert feldühítette őket, hogy a boltban, szolgáltatónál nem kaptak nyugtát. Emellett a feketefoglalkoztatás témája is gyakran szerepelt a közérdekű beadványokban, akárcsak az, hogy valamely vállalkozás jogosultság nélkül végzi munkáját – vagy legalábbis ezt feltételezte a panaszt megfogalmazó személy. A jövedelemeltitkolás, a csempészet, az adócsalás, mint feltételezés, szintén megjelent a közlésekben.

Ha megalapozott a gyanú, ugrik a NAV

A NAV tavaly majdnem 2500 ellenőrzést végzett el a bejelentésekre alapozva. A vizsgálatok 17 százaléka, vagyis 430 eljárás zárult úgy, hogy valamilyen megállapítást tett az adóhivatal. Az anonim adatközlés továbbra is rendszeres, 2020-ban a NAV-hoz érkezett közérdekű bejelentések csaknem egyharmada érkezett azonosítatlan személytől. Nehéz szabadulni attól, hogy egy időben a névtelen feljelentők országa voltunk. Nemcsak adóügyekben.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!