Sok fokhagyma
Fotó: Unsplash

A fokhagyma az ördögtől és a NAV-tól sem véd meg

Kétszázmillió forint áfát csalt el az a zöldségekkel kereskedő banda, amely a gyanú szerint több száz milliós értékben árusított úgy petrezselymet és fokhagymát, hogy beszerzéseiket fiktív számlákkal fedezték.


Garázsban készültek a fiktív számlák

A gyanúsítottak Lengyelországból és belföldről vásároltak petrezselymet, valamint fokhagymát. A zöldségeket strómanok nevén lévő cégeken futtatták át, majd különböző vállalkozások nevében hozták forgalomba. A termékek a Szegedi Nagybani piacon is felbukkantak – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A nyolcszázmillió forint értékű fiktív számlákat egy dél-alföldi garázsban állították ki, majd felvitték a NAV rendszerébe. A valótlan iratokkal mintegy kétszázmillió forint áfát csaltak el.

20 millió forintot foglaltak le

A pénzügyi nyomozóknak sikerült lefoglalniuk egy éppen értékesített fokhagymaszállítmány teljes értékét, az egyik cég számlájáról és a fiktív bizonylatok kiállítását koordináló könyvelő széfjéből pedig több millió forintot. A lefoglalt összeg elérte a húszmillió forintot.

A NAV munkatársai tizenöt helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékokat. A könyvelőt bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették. Az ügyben eddig nyolc ember ellen indult eljárás.

Idén februárban egy másik olyan szegedi esetről számoltunk be, amikor zöldséggel és gyümölccsel kereskedő bűnszervezetet számoltak fel a pénzügyőrök.

Ne hagyd ki!