Zöldséggel és gyümölccsel kereskedő bűnszervezetet számoltak fel a pénzügyőrök Szegeden.


A modell úgy működött, hogy egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerzett be zöldséget és gyümölcsöt, amit a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozott forgalomba, mintha magyar cégektől vásárolt volna. Ezzel a módszerrel kerülte el, hogy az eladás után áfát kelljen fizetnie. Így tudta olcsón, de mégis szép haszonnal eladni az árut. A fiktív számlákat jó pénzért egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték.

A kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint az áfa minimalizálásában egy profi könyvelő segítette a hálózatot. A pénzügyi nyomozók őt is őrizetbe vették.

Elcsúsztak a banánhéjon

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt. Négy embert gyanúsítottként hallgattak ki, további négyet üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat. (Képünk illusztráció)


Friss

©Alla Simacheva/123RF.COM

Csányi Sándor nem home office-párti, és nem rohanna az euró bevezetésével

Az átoltottság egyre magasabb szintjével beindul a gazdaság, a bankszektor ennek a motorja lehet – mondta Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol arról is beszélt, az OTP semmilyen értelemben nem verhető meg sem Magyarországon, sem a régióban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!