Zöld, kék, sárga, piros és lila számgolyók segítségével épp kisorsolják az aktuális lottó nyerőszámokat
Fotó: Shutterstock

Két nyertese van a gigalottónak, egyikük azonban jobban örülhet

A napokban három hónapnyi halmozódás után elvitték az amerikai Powerball lottó 632,6 millió dolláros, átszámítva közel 201,2 milliárd forintos főnyereményét. A jackpotot ketten is megütötték, és bár az összeget elfelezik közöttük, egyikük mégis több pénzt vihet haza, hála az államok sajátos adórendszerének.Más világ

Az Egyesült Államokban teljesen máshogy működik a lottózás, mint hazánkban. A jackpot összege mellett az adóterhek is jóval magasabbak, így a szerencsések közel sem vihetnek haza annyi pénzt, mint amennyit megnyertek. Ráadásul a különböző államokban más-más adózási kötelezettségeknek kell megfelelni. A legnagyobb különbség talán az, hogy eldönthetik, készpénzben, átalányösszegként, vagy 30 év alatt kifizetett járadékként kérik az őket megillető jussukat. A Powerball két nyertese két különböző államból, Kaliforniából és Wisconsinból került ki. Cikkünkben megvizsgáljuk milyen lehetőségek közül választhatnak a szerencse fiai/lányai.

Így is elfogadható

Mint említettük, a nyerteseknek először el kell dönteniük, hogy milyen formában kérik nyereményüket. Nincsenek egyszerű helyzetben, ugyanis a részletfizetéssel 316,3 millió dollárról, míg a teljes összeges opció esetén 225,1 millió dollárról indulnak.

Ha sikerült dűlőre jutniuk, mindkét állam egységesen 24 százalékos szövetségi adót von le nyereményükből.

Hatalmas különbség azonban, hogy Kaliforniával ellentétben Wisconsinban 7,65 százalékos állami adóval sújtják az 5001 dollár feletti vagyonosodásokat. Ez azt jelenti, hogy készpénzes kifizetés esetén (a legtöbben ezt választják) a legjobb forgatókönyv szerint a kaliforniai nyertes 142,4 millió dollárt (45,3 milliárd forint), míg a wisconsini 125,1 millió dollárt (39,8 milliárd forint) vihet haza. A két összeg közötti különbség nagyjából annyi, mint a Powerball következő héten esedékes főnyereménye.

Mindezek mellett az áprilisban esedékes adóbevallásukban is fel kell tüntetniük nyereményüket, így valószínűleg további 13 százaléknak is búcsút inthetnek (ez még nem biztos, ugyanis a Kongresszus azt tervezi, hogy 37 százalékról 39,6 százalékra növeli az említett terhet).

Lehetne rosszabb is

Szeptember végén egy New York-i lakos a Mega Millions nevű lottósorsoláson találta el mind a hat nyerőszámot, amelynek főnyereménye akkorra már 432 millió dollárra, azaz közel 137,4 milliárd forintra duzzadt.Ha ő is a teljes összeges, készpénzes kifizetést választja, akkor máris „csak" nagyjából 315 millió dollárra számíthat. Ezt az összeget szintén 24 százalékos szövetségi adó sújtja. Ezen felül ott vannak még az állami és a helyi adók is. New York államban további 10,9 százalékot gombolnak le a nyertesről, ráadásul New York városa is zsebre tesz 3,876 százalékot. Így a 432 millió dollárból 192,2 millió dollárt (61,1 milliárd forint) könyvelhet el a nyertes. Egy év áll rendelkezésére, hogy beváltsa a szelvényt. További érdekesség, hogy New York állam nem engedi a teljes anonimitást, így a nyertesnek előbb-utóbb nyilvánosság elé kell állnia. Hacsak nem hoz létre egy vagyonkezelő vagy korlátolt felelősségű társaságot, hogy elrejtőzzön a kíváncsi tekintetek elől.

Ne hagyd ki!