Lottósorsolás közben kavarognak a sárga, kék, fehér, lila és zöld számozott golyók
Fotó: Unsplash

Véletlenül kétszer adta fel a lottót, két főnyereményt vitt el

Bármilyen lottóról is van szó, elképesztően kicsi esély van arra, hogy valaki megcsípje a főnyereményt. Arra pedig még kisebb, hogy duplán megüsse a jackpotot. Egy észak-karolinai férfinak sikerült.Élethosszig tartó szerencse

A North Carolina Education Lottery sajtótájékoztatójából ismerhettük meg a Fayetteville-i Scotty Thomas történetét, aki feledékenységének köszönheti, hogy 180 fokos fordulatot vett az élete. Történt ugyanis, hogy Thomas szerencsét próbált a Lucky for Life lottósorsoláson. Online formában feladott egy szelvényt, majd leült a kanapéra kosárlabda meccset nézni. Ahogy fogalmazott, tévézés közben nem tudta felidézni, hogy megjátszotta-e a számait, ezért biztos, ami biztos alapon inkább feladott egy másik szelvényt is. Ez jó döntésnek bizonyult, ugyanis a 49 éves férfi mind a két szelvénnyel elvitte a főnyereményt.

Így sem rossz

A Lucky for Life különlegessége, hogy egyfajta életjáradékot biztosít a nyerteseknek, akik éves bontásban, vagy teljes összegben kérhetik jussukat. Thomas esetében ez azt jelentette, hogy vagy közel 32 éven keresztül évente 25 ezer dollárt (nyolcmillió forint) kap a lottótársaságtól, vagy egyből bezsebeli a teljes, 780 ezer dolláros (251,2 millió forint) fődíjat. Thomas az utóbbit választotta. De mivel két nyertes szelvény volt a birtokában, ezért összesen 1,56 millió dollárral, átszámítva több mint félmilliárd forinttal gazdagodott. Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy bruttó összegről van szó, így az adók után végül „csak” 550 ezer dollár ütötte a markát. A tehergépkocsi-kezelő tartozásai kifizetésére, saját üzletére és ingatlanokra fordítja nyereményét.

Más világ

Szeptember végén egy New York-i lakos a Mega Millions nevű lottósorsoláson találta el mind a hat nyerőszámot, amelynek főnyereménye akkorra már 432 millió dollárra, azaz közel 140 milliárd forintra duzzadt. Ha ő is a teljes összeges, készpénzes kifizetést választja, akkor máris „csak" nagyjából 315 millió dollárra számíthat. Ezt az összeget további 24 százalékos szövetségi adó sújtja. Ezen felül ott vannak még az állami és a helyi adók is. New York államban további 10,9 százalékot gombolnak le a nyertesről, ráadásul New York városa is zsebre tesz 3,876 százalékot. Így a 432 millió dollárból 192,2 millió dollárt (61,9 milliárd forint) könyvelhet el a nyertes. Ezt az összeget a jövő áprilisban esedékes adóbevallásban is fel kell tüntetnie, így valószínűleg további 37 százaléknak is búcsút inthet (ez még nem biztos, ugyanis a Kongresszus azt tervezi, hogy 39,6 százalékra növeli az említett terhet). A nyertesnek egy év áll rendelkezésére, hogy beváltsa a szelvényt. További érdekesség, hogy New York állam nem engedi a teljes anonimitást, így a nyertesnek előbb-utóbb nyilvánosság elé kell állnia. Hacsak nem hoz létre egy vagyonkezelő vagy korlátolt felelősségű társaságot, hogy elrejtőzzön a kíváncsi tekintetek elől.

Ne hagyd ki!