Parragh László is lát vitatott pontokat a katázás módosításában
Fotó: Shutterstock

Még Parragh szerint is kissé erőteljes a katázás módosítása


Az MKIK egyetért abban a kormánnyal, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adózása a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált.A szeptemberi bevezetést viszont problémásnak látja.


A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – így kommentálta a szervezet elnöke a VG-nek a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amit a kormány hétfőn benyújtott az Országgyűlésnek. Parragh László megjegyezte, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot.Azt kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna keddig, amikor a parlament kivételes sürgősségi eljárásban tárgyalja az előterjesztést, majd szavaz is róla.

Kedden ilyenkor ez már jogszabály

- fogalmazott a hétfői interjúban.

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. A magyar találékony, lesznek ötletek és tippek, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét. A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról

Parragh László emlékeztetett rá, hogy a kata átalakításának az az alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés. Nem csalás történt, hiszen egy kiskapu kihasználásáról van szó. Aki ezzel élt, logikusan tette. Csakhogy eközben a munkavállalók 85 százaléka teljeskörűen adózott.

Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer

- mondta a kamarai elnök.

Az MKIK a változások jövő januári bevezetése mellett érvelt, de a kormány szeptemberi startot tervez. Azt Parragh László is elimerte, hogy az évközbeni átállás nem egyszerű, mint mondta, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt.


Ne hagyd ki!