"Útszéli rablás": beleszállt a kormányba a Ryanair

Repülőgép Ryanair felirattal

Fotó: Shutterstock

"Útszéli rablás": beleszállt a kormányba a Ryanair

A Ryanair elítéli a magyar kormány veszteséges légitársaságokra kivetett idióta extraprofit különadóját – ezzel a címmel jelentetett meg közleményt a Ryanair a weboldalán.


Három kérdés

Ebből kiderül, hogy a (magát Magyarország első számú légitársaságának nevező) cég a következő kérdéseket és felvetéseket intézte Nagy Márton miniszterhez:

  • A légitársaságokra extraprofit különadót vetettek ki, amelynek célja „a magyar családok védelme”. Eközben a légitársaságok rekordveszteségeket szenvedtek a Covid és az ukrajnai orosz invázió miatt.
  • Miért kell a magyar családoknak és a turistáknak magasabb jegyárakat fizetniük, amikor a légiközlekedés Magyarországról és Magyarországra az elmúlt két évben visszaesett a Covid, majd a háború miatt?
  • Hogyan „segíti” a magyar családokat az adóemelés a légiközlekedésben?

Útszéli rablás

Ez nem extraprofitadó, hanem útszéli rablás, amelyet egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott kormány követ el. Amikor más európai uniós országokban visszavágják az utazásra/repterekre kivetett adókat, hogy helyreálljon a közlekedés, a turizmus, a munkaerőpiac a Covid (és az ukrajnai invázió) után, Magyarországon Nagy miniszter új és hibás gazdasági stratégiát követ, amellyel extraprofitadót vet ki a veszteséget termelő légitársaságokra, például a WizzAirre és a Ryanairre, amellyel tovább csökkenti a magyarországi légiközlekedés és turisztikai ágazat versenyképességét

– olvasható a közleményben.

Idióta adó

A közleményből az is kiderül, hogy a Ryanair üdvözli az ellene indított fogyasztóvédelmi eljárást, és arra szólítja fel a hatóságot, hogy a vizsgálatot terjessze ki annak felderítésére is, ahogy a magyar kormány kiveti az extraprofit különadót a veszteséges iparágakra, például a légitársaságokra.

Amikor a veszteséget termelő légitársaságok megpróbálnak felépülni a Covid és a háború kitörése után, az utolsó dolog, amire nekünk vagy az utasoknak szükségük van, az az extraprofit adó. Talán Nagy miniszter meg tudja magyarázni, miért vetették ki ezt az idióta adót a veszteséges légiközlekedési szektorra

- zárul a közlemény.

Ne hagyd ki!