Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol uralkodó, hátha így elkerüli a büntetést.


János Károly most már másodszor törleszt, decemberben több mint 678 ezer eurót utalt át az adóhivatalnak

– írja spanyol lapértesülések alapján a hvg.hu.

János Károly 2014-ben mondott le a trónról fia, Fülöp javára, de életmódja nem sokat változott. Megélhetését egyebek között a Liechtensteinben bejegyzett Zagatka alapítvány finanszírozta. Csakhogy az alapítvány pénzének elfogadásával János Károly adócsalást követett el, melyet az exuralkodó el is ismert. Az ügy Kínos helyzetbe hozta az utódot, Fülöp királyt, mert apja adócsalása ráirányította a figyelmet az udvar pénzügyeire. Rögtön le is mondott minden apai örökségről.

János Károly tavaly az Egyesült Arab Emirátusokba távozott, ahonnan nincsen kiadatás. Az alapítvány pedig törölte az exkirályt és leszármazottait a kedvezményezettek közül.

Az exkirály bűncselekményt követhetett el, csakhogy…

A spanyol törvények szerint, aki évente 120 ezer eurónál nagyobb adócsalást követ el, az bűncselekménnyel gyanúsítható. Márpedig a volt király esetében az összege elérheti a 8 millió eurót is. A szabály ugyanakkor azt is kimondja, hogy nem indul büntetőeljárás az adócsaló ellen, ha az illető megkezdi a pénz visszafizetését, még mielőtt erre az adóhatóság felszólítaná. Ezért fizetett most 4 millió eurót a spanyol államnak János Károly.

Ezzel azonban nincs vége az ügyeknek, további három szálon is nyomoznak a volt uralkodóval szemben, de azokban már korrupció gyanújával. Az ügyvédek azonban mindhárom esetben királyi védelmet biztosítanak megbízójuknak.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!