A spanyol királyi palota Madridban

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol uralkodó, hátha így elkerüli a büntetést.


János Károly most már másodszor törleszt, decemberben több mint 678 ezer eurót utalt át az adóhivatalnak

– írja spanyol lapértesülések alapján a hvg.hu.

János Károly 2014-ben mondott le a trónról fia, Fülöp javára, de életmódja nem sokat változott. Megélhetését egyebek között a Liechtensteinben bejegyzett Zagatka alapítvány finanszírozta. Csakhogy az alapítvány pénzének elfogadásával János Károly adócsalást követett el, melyet az exuralkodó el is ismert. Az ügy Kínos helyzetbe hozta az utódot, Fülöp királyt, mert apja adócsalása ráirányította a figyelmet az udvar pénzügyeire. Rögtön le is mondott minden apai örökségről.

János Károly tavaly az Egyesült Arab Emirátusokba távozott, ahonnan nincsen kiadatás. Az alapítvány pedig törölte az exkirályt és leszármazottait a kedvezményezettek közül.

Az exkirály bűncselekményt követhetett el, csakhogy…

A spanyol törvények szerint, aki évente 120 ezer eurónál nagyobb adócsalást követ el, az bűncselekménnyel gyanúsítható. Márpedig a volt király esetében az összege elérheti a 8 millió eurót is. A szabály ugyanakkor azt is kimondja, hogy nem indul büntetőeljárás az adócsaló ellen, ha az illető megkezdi a pénz visszafizetését, még mielőtt erre az adóhatóság felszólítaná. Ezért fizetett most 4 millió eurót a spanyol államnak János Károly.

Ezzel azonban nincs vége az ügyeknek, további három szálon is nyomoznak a volt uralkodóval szemben, de azokban már korrupció gyanújával. Az ügyvédek azonban mindhárom esetben királyi védelmet biztosítanak megbízójuknak.


Ne hagyd ki!