Srí lankai szalmakalapos gazda a helyi dombos teaültetvényeken tealeveleket gyűjt a kosarába
Fotó: Shutterstock

Teával olajért? Fura dolog a kereskedelem

Srí Lanka megállapodott Iránnal, hogy az évek során felhalmozott, forintban több tízmilliárdra rúgó olajimport-adósságát a devizatartalékok zsugorodása és az Irán elleni szankciók miatt teában rendezi- írja a Tehran Times az iráni kereskedelemösztönző szervezetre hivatkozva.Borús kilátások

Az elmúlt hónapokban igen nehéz helyzetbe került Srí Lanka. A devizatartalékok folyamatosan csökkennek, részben a magas adósságfizetési kötelezettségek, részben pedig a nettó külső finanszírozási képesség romlása miatt.

Ezen okokra hivatkozva a Fitch Ratings amerikai hitelminősítő intézet a szigetország besorolását CCC-ről CC-re rontotta. Ez röviden annyit jelent, hogy Srí Lankát erősen sérülékeny, nagyon spekulatív kötvényekkel rendelkező országként tartja számon. A hitelminősítő arra számít, hogy Srí Lanka a közeljövőben nem tudja teljesíteni adóskötelezettségeit.

A fizetőképesség romlása egyebek között a turizmus kritikus állapotára vezethető vissza, illetve arra, hogy egyre kevesebb pénzt küldenek haza a külföldön dolgozó polgárok.

A Fitch szerint az ország devizatartaléka nagyjából kétmilliárd dollárral csökkent augusztus óta, november végén csupán 1,6 milliárd dollár volt. A minősítő csoport számításai alapján Srí Lankának 2022-ben 6,9 milliárd dolláros devizaadóssággal kell szembenéznie.

Irán mondhatni a lehető legrosszabbkor kopogtatott be Srí Lanka ajtaján.

Lebarterezik

A Tehran Times tájékoztatása szerint az állami Ceylon Petroleum olaj- és gázszolgáltató társaság 250 millió 925 ezer 169 dollárral, átszámítva nagyjából 81,5 milliárd forinttal tartozik az iráni nemzeti olajtársaságnak (NIOC).

Mivel az Egyesült Államok szankciói megtiltják az iráni bankokkal való üzletelést, a délkelet-ázsiai országnak alternatív adósságrendezési módot kellett találnia. Logikusnak tűnt, hogy az egyik legértékesebb exporttermékével orvosolja a helyzet.

A két ország végül abban állapodott meg, hogy Srí Lanka havonta ötmillió dollár értékű teát küld Iránnak, amíg az adósságot teljes egészében rendezi.

A megállapodásba az USA sem tud belekötni, ugyanis a teát humanitárius okok miatt az élelmiszerek közé sorolták, a feketelistán szereplő iráni bankok pedig nem vesznek részt az ügyletben.

Remek példája ez a cserekereskedelemnek, a teakészletek azonban fogyóban vannak, így kérdéses, Srí Lanka hogyan fogja rendezni a maradék 6,65 milliárd dollárnyi devizaadósságát.

Ne hagyd ki!