Sok család számolgatja az adóvisszatérítés összegét
Fotó:Shutterstock

Az adóvisszatérítés joga nem vész el, csak várni kell a pénzre

A friss adatok alapján több mint 1,4 millióan kapják kézhez a családi adóvisszatérítést már februárban. Ez a szám még tovább nőhet, az összesítések ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat.


  A szabályok

Az év tizenkét hónapja közül a legnagyobb jövedelmet jellemzően a decemberi járulékbevallások tartalmazzák, és ezek január 20-ig érkeznek be az adóhivatalhoz - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon dolgozik, hogy a családi adóvisszatérítést minden jogosult időben és a lehető legegyszerűbben megkapja.

Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát.

És aki elkésett?

Az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el, ez a jog az arra jogosultakat mindenképp megilleti. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, valamint a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést

- mondta az államtitkár.

A családi adóvisszatérítés azoknak a gyermekes szülőknek jár, akik tavaly legalább egy napig családi kedvezményre voltak jogosultak

Az adóvisszatérítéssel a várandós édesanya és a vele közös háztartásban elő házastársa is számolhat, sőt a 2021-ben befizetett adó visszajár a családi pótlékban saját jogán és a rokkantsági járadékban részesülőnek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.


Ne hagyd ki!