Felturbózza a Google az egyik régebbi szolgáltatását
Fotó: Shutterstock

Az autósoknak kedvez a Google új fejlesztése

Korábban nem sokan számíthattak rá, hogy jelentős fejlesztést kaphat a Google autós platformja, az Android Autó. Most mégis úgy tűnik, számos újdonság érkezik a szoftverbe. Például Zoom, Prime Video és időjárásos alkalmazás is lesz a megújuló programban.


Megújul az Android Auto

Az Android Auto nagyjából egy évtizede jelent meg a Google autós platformjaként. A PCWorld megjegyzi, korábban arról is volt szó, elengedi a szoftver fejlesztését a cég. Azonban most úgy tűnik, új funkciókkal dobhatja fel a vállalat.

A legújabb frissítéssel érkezhet például a Google Play legnépszerűbb időjárási alkalmazása, a Weather Channel az Android Autóba. Ez az app egyebek mellett valós időben figyelmeztet arra, ha a biztonságos közlekedést befolyásoló időjárási viszonyok várhatóak.

Emellett az Amazon Prime Videója is belekerül az autós platformba. Viszont ezt csak akkor használhatja a sofőr, ha áll a jármű, így nem vonja el a figyelmét a vezetéstől.

Továbbá Zoom és WebEx By Cisco szolgáltatással is bővül az infotainment platform. Emiatt a jövőben a felhasználók menet közben is csatlakozhatnak hanggal - de kép nélkül - a megbeszéléseikhez.

Hátránya is lehet, ha sokat használjuk a GPS-t

Egyébként egy kutatás rávilágított, a GPS használatakor kevésbé kell odafigyelnünk a környezetünkre, és a saját, belső navigációs rendszerünknek sem kell különösebben dolgoznia. Azok, akik a kevésbé ismert területeken GPS-szel utaznak, kevesebb tudást szereznek ezekről az útvonalakról, mintha azt a szerkezet nélkül tennék.

A montreali McGill Egyetem kutatói mutattak rá: a GPS-re való túlzott támaszkodás jelentősen befolyásolhatja a tájékozódási képességet. 50 rendszeresen autózó alannyal térbeli memóriával kapcsolatos feladatokat oldattak meg. Kimutatták, azoknak, akik sokszor használják a GPS-t, idővel romolhat a térbeli memóriája.

A Scientific Reports folyóiratban közölt tanulmány nem sok alany adatain alapszik, viszont a longitudinális és a keresztmetszeti vizsgálataik is alátámasztják azt a hipotézist, hogy a nagyobb GPS-tapasztalattal rendelkező emberek térbeli memóriája rosszabb az önvezérelt navigációk alkalmával (azaz GPS nélkül). Azonban az nem bizonyosodott be, hogy az eleve gyengébb térbeli memóriával rendelkezők gyakrabban használnák a GPS-t.

Kihívót kapott itthon a Google Maps szolgáltatása

Továbbá a térségünk hat országában (Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban és Szlovéniában) vált elérthetővé az Apple Maps szolgáltatása a tavasszal. Ezzel együtt élesítették a hazánkban 13 éve elérhető Google Street View Apple-féle kihívóját, a Look Aroundot is.

Az Apple teljes magyarországi útadatbázissal indította a szolgáltatását, tehát a nagyvárosok utcaképei mellett a kistelepülésekét is böngészni lehet. Azonban a felvételek jellemzően legalább kétévesek.

Az kérdéses, hogy az Apple milyen gyakran fog felvételeket készíteni a régió országainak utcáiról, tehát milyen időközönként frissítik az adatbázisukat.


Ne hagyd ki!