Nemcsak előnyei vannak a GPS használatának
Fotó: Shutterstock

Hátránya is lehet, ha sokat használjuk a GPS-t

Nagyon hasznos találmány a GPS, ha ismeretlen helyen kell tájékozódni. Azonban egy kutatás rámutat, a túlzott támaszkodásnak a helymeghatározóra hosszabb távon hátrányai is lehetnek.


Nemcsak előnyei vannak a GPS használatának

A GPS használatakor kevésbé kell odafigyelnünk a környezetünkre, és a saját, belső navigációs rendszerünknek sem kell különösebben dolgoznia. Azok, akik a kevésbé ismert területeken GPS-szel utaznak, kevesebb tudást szereznek ezekről az útvonalakról, mintha azt a szerkezet nélkül tennék.

A montreali McGill Egyetem kutatói világítottak rá: a GPS-re való túlzott támaszkodás jelentősen befolyásolhatja a tájékozódási képességet. 50 rendszeresen autózó alannyal térbeli memóriával kapcsolatos feladatokat oldattak meg. Kimutatták, azoknak, akik sokszor használják a GPS-t, idővel romolhat a térbeli memóriája.

A HVG megjegyzi, a Scientific Reports folyóiratban közölt tanulmány nem sok alany adatain alapszik, viszont a longitudinális és a keresztmetszeti vizsgálataik is alátámasztják azt a hipotézist, hogy a nagyobb GPS-tapasztalattal rendelkező emberek térbeli memóriája rosszabb az önvezérelt navigációk alkalmával (azaz GPS nélkül). Azonban az nem bizonyosodott be, hogy az eleve gyengébb térbeli memóriával rendelkezők gyakrabban használnák a GPS-t.

Kihívót kapott itthon a Google Maps szolgáltatása

Egyébként a térségünk hat országában (Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban és Szlovéniában) vált elérthetővé az Apple Maps szolgáltatása a tavasszal. Ezzel együtt élesítették a hazánkban 13 éve elérhető Google Street View Apple-féle kihívóját, a Look Aroundot is.

Az Apple teljes magyarországi útadatbázissal indította a szolgáltatását, tehát a nagyvárosok utcaképei mellett a kistelepülésekét is böngészni lehet. Azonban a felvételek jellemzően legalább kétévesek.

Az kérdéses, hogy az Apple milyen gyakran fog felvételeket készíteni a régió országainak utcáiról, tehát milyen időközönként frissítik az adatbázisukat. A Google idén márciusban kezdett ismét fotózni hazai régiókat.

Összefogtak a Google térképuralmának megtöréséért

Nemcsak az Apple szorongatná meg a Google Maps egyeduralmát. A Linux Foundation a technológiai szektor meghatározó szereplőivel karöltve tavaly év végén indította el a projektjét, melynek célja, hogy nyíltan hozzáférhető adatokkal térképinformációs rendszert építsen. Bár az Overture Maps Foundation nevű kezdeményezés a Linux neve alatt fut, olyan vállalatok álltak be mögé, mint az Amazon Web Services (AWS), a Meta, a Microsoft és a holland TomTom navigációs cég.

A program egyértelműen a Google egyeduralmát kívánja megtörni a térképszolgáltatások terültén. Az alapítvány egyesítené a társuló vállalkozások erőforrásait és adathalmazait, amit aztán felhasználhat bármelyik résztvevő cég.

A fizikai világ feltérképezése rendkívül összetett kihívás, amit egyetlen szervezet sem tud egymagában abszolválni, így mindenki számára jövedelmezőbb lehet egy szélesebb körű iparági összefogás

- mondta Jim Zemlin, a Linux Foundation ügyvezető igazgatója.

Ne hagyd ki!