A Felicity Ace teherhaó, mielőtt kigyulladt volna az autókkal a fedélzetén

Ekkora kárt okozott a luxusautó-rajongók fekete napja

Ahogy az sejthető volt, óriási a kár. Az is kiderült, miért tartott ilyen sokáig az oltás.


Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az Atlanti-óceánon kigyulladt egy óriási konténerhajó, amelyen nagyjából 4000 darab autó tartott a németországi Emdenből az egyesült államokbeli Davisville-be. A Felicity Ace nevű, körülbelül 200 méter hosszúságú hajóról van szó, amely február 16-án, az Azori-szigetek közelében gyulladt ki.

A fedélzeten főleg a Volkswagen csoport autói utaztak, köztük 1100 Porsche, 189 Bentley, több száz Audi és néhány Lamborghini, illetve Volkswagen autók és más gyártók modelljei.

A Russel Group brit kutatóegyetemek szervezete kiszámolta, nagyjából mekkora károkat okozott a tűz.

A Felicity Ace hozzávetőlegesen 438 millió dollárnyi, cirka 138 milliárd forintnyi rakománnyal indult el Németországból. Ebből az autók értéke 401 millió dollárt, azaz nagyjából 126,3 milliárd forintot tett ki. Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen csoport nagyjából 155 millió dolláros, átszámítva 48,8 milliárd forintos kárt szenvedett el.

Ne feledjük, egy becslésről van szó, a Russel Group pedig arra alapozta számításait, hogy az összes autó elégett. A veszteség pontos értéke még nem ismert, ahogyan az sem, az említett modelleken kívül milyen autók voltak még a hajón.

A BMW és a Mercedes-Benz úgy tudja, tőlük egyetlen modell sem került fel a Felicityre.

Miért tart ilyen sokáig az oltás?

Sokan nem értették, miért okoz ilyen nagy fejtörést egy hajótűz eloltása az óceánon, számukra a Faial-kikötő kapitánya, Mendes Cabecas szolgált válasszal.

A Reutersnek adott interjújában kifejtette, az „áldozatok” között elektromos autók is voltak. Az e-autók esetében elektromos tűzről van szó, melynek megszüntetése jóval nehezebb, mint egy hagyományos meghajtású jármű esetében. Az akkumulátorok égése nem igényel külső oxigénforrást, ugyanis a folyamat során oxigén szabadul fel a cellákból, így önmagát táplálja a reakció.

Jelen állás szerint úgy néz ki, egy autó sem úszta meg a tüzet. A hajó azonnal jelezte a portugál haditengerészetnek az incidenst, amely rövid időn belül a legénység mind a 22 tagját kimenekítette.

Ne hagyd ki!