Drága mulatság bérelt autóval kocsikázni Olaszországban
Fotó: Shutterstock

Drágulás olasz módra, heti 240 ezer forint a kocsibérlés

Idén jóval többet kell fizetni az autóbérlésért Olaszországban, mint tavaly – írja olasz lapértesülésekre hivatkozva az Autószektor.


A gyártási láncok akadozása és az ebből eredő autóhiány a bérbeadási szektorban is érezhető. Az olasz fogyasztói érdekképviseleti szervezet, a Federconsumatori csaknem kétszeres bérleti díjakat jósol ezen a nyáron tavalyhoz képest.

A szervezet adatai szerint a június 20-tól 26-ig tartó héten a benzines autók bérlésének ára – a biztosítás és egyéb költségek nélkül – átlagosan 634,52 euró lesz (Ez durván 240 ezer forint). 2021-ben 379,22 eurót kellett fizetni ugyanezért a kategóriáért, ugyanebben az időszakban.

A kalkulációt a főbb olasz turisztikai üdülőhelyek repülőterén, vasútállomásain és kikötőiben működő négy nagy autókölcsönző társaság díjai alapján végezték.

A főbb turisztikai célpontok közül a déli városokban, így Palermóban, Olbiában, Algheróban és Cataniaban a legmagasabb a költségek. A legszerényebb árnövekedést Bariban regisztrálták.

A legnagyobb autóbérlési áremelkedés azonban mindenekelőtt azon városok vasútállomásainál és repülőtereinél tapasztalható, amelyek nem csak turisztikai értékkel bírnak, hanem más üdülési célpontok eléréséhez is kiindulási pontként szolgálnak. Ez a helyzet Milánóban, Rómában, Torinóban és Nápolyban, ahol az emelkedés 2021 júniusához képest még 100%-nál is magasabb.

A római Fiumicino reptérnél például a 2022. június 20. és 26. közötti 7 napra számított bérleti díjak átlagosan 602,75 euró körül mozognak, ami 332,75 euróval több, mint tavaly. A milánói Malpensa reptérnél autót bérlők pedig számítsanak arra, hogy a 2021-es 260,48 euróról 633 euróra ugrott az autóbérlés ára, ha egy hétre szeretnének kocsit kölcsönözni.


Ne hagyd ki!