Strandlabda egy medence vizén úszik

Utazás előtt ugye ellenőrzöd a bankkártyák lejárati idejét? És tudod, mibe kerül készpénzt felvenni külföldön? Ha ügyes vagy, ez ingyen is megy. Hasznos tudnivalók a nyaraláshoz!


​Készüljünk fel előre!

Ne csak az útleved vagy a személyi igazolványod lejáratát ellenőrizd, hanem bizony a bankkártyádét is. Hiszen ha lejár, az jókora bonyodalmat okozhat: nem fogsz tudni se fizetni, se készpénzt fölvenni. Talán furcsának tűnhet, de az utazást érdemes előre bejelentened a bankodnál. Különösen akkor, ha valamilyen egzotikus országba tartasz, illetve nagyobb összegű tranzakciókra lehet számítani.

Ezt megteheted e-mailen vagy telefonon, a lényeg az, hogy tudjanak arról, hogy a kártyát te használod, nem pedig idegenek csapolják. A banknak a következő információkra lesz szüksége: az úti célodra, az utazás idejére és a használt bankkártyák utolsó négy számjegyére. De érdemes megadni a mobilszámodat is, hogy szükség esetén felvehessék veled a kapcsolatot.

Fontos a kártyához tartozó korlátozások és limitek felülvizsgálata is, például előfordulhat, hogy biztonsági okokból korábban letiltottad a külföldi, vagy az Európai Unión kívüli használatot. A kártyás fizetési és a készpénzfelvételi limiteket is célszerű ideiglenesen megemelni, ami legegyszerűbben a net- vagy mobilbanki alkalmazásokon keresztül oldható meg.

Vedd figyelembe, hogy például autókölcsönzésnél kauciót is zárolhatnak a számládon – ami akár több százezer forint lehet –, ha pedig a kártyád napi limitje ennél alacsonyabb, akkor készpénzben kell letenned az összeget. Szerencsére mobilbankon keresztül egyetlen tranzakció erejéig is megemelhetjük a limitet. Talán mondanunk sem kell, de hazatérve ne feledkezz meg a korlátozások és limitek visszaállításáról! Hiszen ezek normál esetben a biztonságodat szolgálják.

Ha több számlád van, vagy egy közös számlához többünknek is van kártyája, akkor ezeket vigyük magunkkal, ám ne tartsuk mindet egy helyen. Így ha esetleg ellopják valamelyikünk tárcáját vagy táskáját – ami miatt a benne lévő bankkártyát azonnal le kell tiltani –, a többi plasztiklappal még hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

​Vigyünk valutát, vagy csak kártyával fizessünk?

Általánosságban elmondható, hogy a bankkártyás fizetés pénzügyileg előnyösebb, hiszen magának a tranzakciónak nincs költsége. Ám forintszámla esetén a váltást természetesen itt sem kerülheted ki. Sőt, mivel a bankkártyákat kibocsátó társaságok (Visa, Mastercard) dollárban vagy euróban könyvelnek, ha más devizában költesz, akár kétszeres átváltás is történhet, ami plusz költséggel jár. Például egy horvátországi, kunában fizetendő étteremszámlát először dollárra vagy euróra vált a kártyatársaság, majd a bankod ezt forintra konvertálja, így vonva le a végösszeget a számláról.

Ennek ellenére pénzügyileg egyértelműen előnyösebb a kártyás fizetés. Előtte azonban mindenképpen ellenőrizd, hogy az adott helyen elfogadják-e az adott plasztikot, amit az üzlet vagy étterem ajtajára kiragasztott matrica azonnal elárul. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, akkor inkább kérdezzünk rá még fogyasztás előtt.

Fontos, amennyiben a POS-terminál fizetéskor rákérdez arra, hogy forintban vagy a helyi devizában kívánjuk-e rendezni a számlát, akkor mindig a helyi pénznemet válaszd! Máskülönben az adott szolgáltató maga végzi el az átváltást, ám szinte biztosan rosszabb árfolyamon, mint amivel a saját bankod dolgozik. Ezért általános tanács, hogy mindig inkább helyi devizában fizess ilyenkor, ne pedig forintban!

Elkerülhető persze a váltás, ha devizaszámlád van, ám ez is csak akkor igaz, ha a számla és a költés pénzneme azonos. Egy eurószámlához kapcsolódó kártyával tehát váltás nélkül fizethetsz bármelyik euróövezeti országban, míg egy dollárszámlánál hasonló a helyzet az Egyesült Államokban. Éppen itt talált piaci rést a Revolut és a Wise pénzügyi szolgáltató, ugyanis a náluk vezetett számládon számos devizában létrehozhatsz „alszámlákat”. Ha pedig az adott devizában fizetsz vagy veszel fel készpénzt ATM-ből, akkor automatikusan ebből a zsebből történik majd a tranzakció.

Például jól teszed, ha máris megveszed a nyaraláshoz szükséges horvát kunát, később közvetlenül ebből költhetsz a vásárlások és a készpénzfelvételek során. Arra azonban figyelj oda, hogy ha az adott devizában nem áll rendelkezésre a teljes szükséges összeg, akkor más zsebből tudsz csak fizetni. Ezt pedig már nem úszhatod meg konverzió nélkül.

​Hol érdemes valutát venni?

Hiába a bankkártya, némi készpénzt szinte mindenki visz magával, mert könnyen adódhat olyan helyzet, amikor csak ezzel fizethetünk. A szükséges összeget a legtöbb esetben érdemes itthon beszerezned – valamelyik bankfiókban vagy valutaváltóban. A bankok eladási árfolyamai között 3-5% különbség is lehet. Ám a legkedvezőbb ajánlatokat általában a valutaváltók adják, így érdemes alaposan szétnézned vásárlás előtt. (Erre remek lehetőséget kínál a napiarfolyam.hu oldal.) A váltásnak minden esetben van költsége, így az árfolyam mellett ezzel is számolj.

Előfordul, hogy olyan egzotikus helyre utazol, amelynek valutája itthon nem megvásárolható. Ebben az esetben célszerű dollárt vinned készpénzként magaddal, mert azt szükség esetén biztosan át tudod majd váltani. Semmiképpen nem javasoljuk, hogy forintot vigyél magaddal, mert arra kapod a legrosszabb átváltási árfolyamot. Persze ha minden kötél szakad, ez is működik, de előre szólunk, nem lesz olcsó mulatság!

​Hogy vegyünk fel kápét külföldi ATM-ből?

Amikor készpénzre van szükségünk külföldön, mindenképp célszerű bankjegykiadó automatából kivenni, mert a bankfióki tranzakció lényegesen többe kerül. A pénzfelvételnek minden esetben lesz költsége, már csak azért is, mert a jogszabályban biztosított havi 150 ezer forint ingyenes készpénzfelvétel más országokra nem érvényes.

A díjak meglehetősen borsosak: 100 ezer forinthoz az EU-n belül banktól függően 800–1500 forintért juthatunk hozzá, míg más országokban ennek többszörösét is kifizethetjük ugyanezért. Ha tehetjük, igyekezzünk bankcsoporton belüli automatát keresni, mert ezek díjai jellemzően kedvezőbbek, így megtakaríthatunk némi pénzt. Ugyanakkor a Revolut kártya itt is jól jöhet, ugyanis ezekhez csomagtól függően 30 naponta 75 000–300 000 Ft ingyenes készpénzfelvételi lehetőség tartozik, amit idehaza és külföldön egyaránt kihasználhatunk.

Előfordulhat, hogy az ATM megkérdezi: „konverzióval” vagy „konverzió nélkül” szeretnénk-e végrehajtani a tranzakciót, ebben az esetben mindig válasszuk a „konverzió nélkül” lehetőséget. Itt is alapszabály, hogy mindig az adott ország helyi pénznemében kell fizetnie. Ha Thaiföldön vagyunk, akkor válasszuk a thai baht (bát, betűjele BHT) pénznemet, Spanyolországban az eurót, az Egyesült Államokban pedig az amerikai dollárt. Ha a „konverzióval” lehetőséget választjuk, az ATM-szolgáltató saját árfolyamot alkalmazhat, ami valószínűleg sokkal rosszabb számunkra, mint a bankközi árfolyam.

​Utólag is érhet minket meglepetés

A külföldi kártyahasználat egyik sajátossága, hogy a tényleges fizetés időpontja nem esik egybe a könyvelés dátumával – jellemzően napok telnek el a kettő között –, ami azért érdekes, mert forintra váltásnál nem feltétlenül azonos az árfolyam a két időpontban. Mivel a bankod a könyveléskor érvényes devizaárfolyamot veszi alapul, előfordulhat, hogy végül a vártnál több vagy kevesebb pénzt vonnak le a forintszámládról, attól függően, hogy gyengült vagy éppen erősödött a forint a vásárlás óta.


Ne hagyd ki!