autó összerakása
Fotó: Lenny Kuhne/Unsplash

Itt egy újabb autóipari beruházás! De hol épül majd a gyár?

A dél-koreai LG és a kanadai Magna vegyesvállalata Miskolcon hozza létre első közös európai gyárát – jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap délután.A kormány külügyminisztere azt hangsúlyozta videójában, miszerint a jövő gazdasági berendezkedését nagyban átalakítja az elektromos autóipar. Szerinte ez a verseny pedig épp a szemünk előtt zajlik, Magyarország pedig az akkumulátor és egyéb, autóipari gyáraival a legjobbak között áll jelenleg.

Ezt is olvasd el! Mi lett a gazdákkal, akiknek az épülő BMW gyár helyén volt a földjük?

\u00e9p\u00fcl\u0151 rakt\u00e1rFotó: Shutterstock

A szóban forgó, újabb beruházás a dél-koreai LG és a kanadai Magna multicég LG Magna nevet viselő vegyesvállalata, amely elektromos autók különböző berendezéseit fogja gyártani, a közeljövőben tehát már Miskolcon is. Előbbi az elektromosautó-ipar egyik vezető beszállítója, míg az észak-amerikai cég a világ egyik legváltozatosabb portfólióval rendelkező, kifejezetten autóipari beszállítója.

A 20 milliárd forintos beruházás mellé 6 milliárdos állami támogatást is biztosít a kormány. Szijjártó Péter továbbá kiemelte azt is, miszerint:

a beruházó az állami támogatásért cserébe 200 új munkahelyet teremt.

Ez is érdekes lehet számodra: Nem fogynak a villanyautók, rálép a fékre a Volkswagen

A külügyminiszter azzal is büszkélkedett, hogy ezzel az elektromos autóipari beruházással ahhoz is közelebb kerül Magyarország, hogy a tavalyi év 6,5 milliárd eurós (közel 2500 milliárd forintos) beruházási rekordját megduplázza és 13 milliárd eurós beruházási értéket tudjon felmutatni év végére – emeli ki a HVG. Ez utóbbi értéke forintba átszámítva nagyjából 5000 milliárd forintot jelenthet.

Ne hagyd ki!