Kötelező lesz az EU-ban az egynapos autópálya-matrica
Fotó: Shutterstock

Kötelező lesz az EU-ban az egynapos autópálya-matrica

Az Európai Parlament megszavazta, hogy az útdíjat szedő uniós tagállamok kötelezően vezessék be az egynapos matricát.


Méltányosabb rendszer

Az uniós szabályok felülvizsgálatának az volt a célja, hogy a fizetendő díj összegét a jövőben az úthasználat időtartama helyett a távolság határozza meg, illetve a jövőben jobban érvényre juttassák a „szennyező fizet” és a „felhasználó fizet” elveket. Az új szabályokat először a nehézgépjárműveknél (teherautók, kamionok, buszok) vezetik be. A tagállamoknak nyolc éven belül át kell állniuk a távolságalapú díjakra, 2026-tól pedig a teherautókra és buszokra azok széndioxid-kibocsátása alapján különböző útdíjat kell megállapítaniuk. A zéró- vagy alacsony kibocsátású járművekre jelentősen alacsonyabb útdíjat kell előírni.

Útdíj kisteherautóra és személyautóra

Az új szabályok szerint az alkalmi úthasználóknál, a méltányosság jegyében a személyautók matricáit rövidebb időtartamra (egy napra, egy hétre vagy 10 napra) is meg lehet majd váltani, árukat pedig maximálják. Azok az országok, amelyek az úthasználati díjat könnyebb járművekre – kisteherautókra, minibuszokra és személyautókra – is kiterjesztenék, választhatnak majd az idő-, vagy távolságalapú rendszer közül.

A tagállamoknak három évvel a szabályok életbe lépése után be kell számolniuk az útdíjak összegéről és a bevétel felhasználásról. Az olasz jelentéstevő, Giuseppe Ferrandino örül annak, hogy mindenféle forgalomban lévő járműtípusra sikerült kiharcolni az egynapos matricát, mert ennek köszönhetően az egy-egy országon csak átutazók is méltányos árat fizetnek majd. Ez az idegenforgalomnak is jót tesz.

A szabályok 20 nappal azt követően lépnek életbe, hogy megjelennek az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A tagállamoknak két évük lesz arra, hogy felkészüljenek az új szabályok alkalmazására, írja összefoglalójában a 24.hu.


Ne hagyd ki!