Nem kell kétségbe esni, van megoldás

Kínos meglepetés érhet, ha a munkahelyeden azt ígérték, hogy szabályosan bejelentenek az illetékes hatóságoknál. Te is utána tudsz járni a dolgoknak, csak szánd rá magad!


Jó, ha tudod, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos társadalombiztosítási részletek az Ügyfélkapun keresztül egyszerűen ellenőrizhetők, így biztos lehetsz abban, hogy nem vernek át. Mától változtak a TAJ-számra vonatkozó szabályok, ha nem vagy biztosított, felfüggeszthetik a kártyád érvényességét, ami azt jelenti, hogy bukod az ingyenes állami egészségügyi ellátást.

Arról nem beszélve, hogy a befizetéseiden múlik több ellátás összege és időtartama is, be nem jelentett foglalkoztatás esetén például csökkenhet a nyugdíjad.

Mit tehetsz, ha csak hitegettek?

Az innovációért felelő minisztérium most arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaviszonyok ellenőrzésére a személyes ügyfélkapun keresztül van lehetőség, ahol a korábbi munkaviszonyok is könnyen áttekinthetők. Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, a helyi adóigazgatóságnál érdeklődhet az adatai iránt. A magyarorszag.hu oldalon a munkáltatóid járulékfizetéseit is ellenőrizheted, megnézheted a társadalombiztosítási egyéni számládat, amelynek adatai havonta frissülnek.

Ha az ügyfélkapus lekérdezésből kiderül, hogy valamelyik munkáltatód nem jelentett be, a fővárosi és megyei kormányhivatalnál kezdeményezhetsz eljárást. A jogviszonyod ellenőrzésével kapcsolatos részletes tájékoztatót pedig ezen az oldalon éred el.


Ne hagyd ki!