Kínos meglepetés érhet, ha a munkahelyeden azt ígérték, hogy szabályosan bejelentenek az illetékes hatóságoknál. Te is utána tudsz járni a dolgoknak, csak szánd rá magad!


Jó, ha tudod, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos társadalombiztosítási részletek az Ügyfélkapun keresztül egyszerűen ellenőrizhetők, így biztos lehetsz abban, hogy nem vernek át. Mától változtak a TAJ-számra vonatkozó szabályok, ha nem vagy biztosított, felfüggeszthetik a kártyád érvényességét, ami azt jelenti, hogy bukod az ingyenes állami egészségügyi ellátást.

Arról nem beszélve, hogy a befizetéseiden múlik több ellátás összege és időtartama is, be nem jelentett foglalkoztatás esetén például csökkenhet a nyugdíjad.

Mit tehetsz, ha csak hitegettek?

Az innovációért felelő minisztérium most arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaviszonyok ellenőrzésére a személyes ügyfélkapun keresztül van lehetőség, ahol a korábbi munkaviszonyok is könnyen áttekinthetők. Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, a helyi adóigazgatóságnál érdeklődhet az adatai iránt. A magyarorszag.hu oldalon a munkáltatóid járulékfizetéseit is ellenőrizheted, megnézheted a társadalombiztosítási egyéni számládat, amelynek adatai havonta frissülnek.

Ha az ügyfélkapus lekérdezésből kiderül, hogy valamelyik munkáltatód nem jelentett be, a fővárosi és megyei kormányhivatalnál kezdeményezhetsz eljárást. A jogviszonyod ellenőrzésével kapcsolatos részletes tájékoztatót pedig ezen az oldalon éred el.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!