Kínos meglepetés érhet, ha a munkahelyeden azt ígérték, hogy szabályosan bejelentenek az illetékes hatóságoknál. Te is utána tudsz járni a dolgoknak, csak szánd rá magad!


Jó, ha tudod, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos társadalombiztosítási részletek az Ügyfélkapun keresztül egyszerűen ellenőrizhetők, így biztos lehetsz abban, hogy nem vernek át. Mától változtak a TAJ-számra vonatkozó szabályok, ha nem vagy biztosított, felfüggeszthetik a kártyád érvényességét, ami azt jelenti, hogy bukod az ingyenes állami egészségügyi ellátást.

Arról nem beszélve, hogy a befizetéseiden múlik több ellátás összege és időtartama is, be nem jelentett foglalkoztatás esetén például csökkenhet a nyugdíjad.

Mit tehetsz, ha csak hitegettek?

Az innovációért felelő minisztérium most arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaviszonyok ellenőrzésére a személyes ügyfélkapun keresztül van lehetőség, ahol a korábbi munkaviszonyok is könnyen áttekinthetők. Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, a helyi adóigazgatóságnál érdeklődhet az adatai iránt. A magyarorszag.hu oldalon a munkáltatóid járulékfizetéseit is ellenőrizheted, megnézheted a társadalombiztosítási egyéni számládat, amelynek adatai havonta frissülnek.

Ha az ügyfélkapus lekérdezésből kiderül, hogy valamelyik munkáltatód nem jelentett be, a fővárosi és megyei kormányhivatalnál kezdeményezhetsz eljárást. A jogviszonyod ellenőrzésével kapcsolatos részletes tájékoztatót pedig ezen az oldalon éred el.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!