Gallononként átlagosan lassan három dollárt kell fizetni a benzinért az Egyesült Államokban, ahol ilyen drágulásra legutóbb 2014-ben volt példa.


A 3 dollár mai árfolyamon átszámítva 927 forintot jelent, viszont az Egyesült Államokban nem literben, hanem gallonban mérik a benzint, az átváltási arány pedig 3,78. A Telex utánaszámolt, egy liter benzin 245 forintba kerül, ami sok amerikai számára a lélektani határt jelenti.

Az Egyesült Államokban értelemszerűen nincsenek egységes benzinárak, az átlag jelenleg 2,887 dollár (gallononként), de Kaliforniában 3,88, Texasban pedig 2,63 dollár a középszint.

Miért drágul a benzin?

A drágulás oka a nyersolaj árának emelkedése. Tavaly tavasszal a hordónkénti olajár 37 dollár volt, ez pedig 2 dollár körüli benzinárat jelentett. Most azonban az olajár 66 dollár fölött van és folyamatosan emelkedik. Iparági szakemberek nyárra 80 dolláros hordónkénti árat jósolnak, vagyis még drágább lesz majd a benzin is.

Szakértők szerint a drága benzin sem fogja majd az amerikaiakat visszafogni az autózástól, ha egyszer véget ér a járvány – viszont nagyot lendíthet az elektromos autók piacán, ha az emberek azt látják, hogy nagyon sokba kerül a benzines autó fenntartása.

Nálunk hol a lélektani határ?

Az itthoni benzinárakról, az árképzés furcsaságairól ITT írtunk. Egy felmérés eredménye szerint nálunk sincs messze az a pont, ahol sokan érdemben csökkentenék az autóhasználatukat. Az autósok 47 százaléka ezt már 450 forintos benzin vagy gázolajárnál megtenné, 21 százalékuk 500 forint 9 százalékuk 600 forint, 7 százalékuk pedig 1000 forintos literenkénti árnál gondolná át, miként közlekedik. Amerika messze van.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!