Gallononként átlagosan lassan három dollárt kell fizetni a benzinért az Egyesült Államokban, ahol ilyen drágulásra legutóbb 2014-ben volt példa.


A 3 dollár mai árfolyamon átszámítva 927 forintot jelent, viszont az Egyesült Államokban nem literben, hanem gallonban mérik a benzint, az átváltási arány pedig 3,78. A Telex utánaszámolt, egy liter benzin 245 forintba kerül, ami sok amerikai számára a lélektani határt jelenti.

Az Egyesült Államokban értelemszerűen nincsenek egységes benzinárak, az átlag jelenleg 2,887 dollár (gallononként), de Kaliforniában 3,88, Texasban pedig 2,63 dollár a középszint.

Miért drágul a benzin?

A drágulás oka a nyersolaj árának emelkedése. Tavaly tavasszal a hordónkénti olajár 37 dollár volt, ez pedig 2 dollár körüli benzinárat jelentett. Most azonban az olajár 66 dollár fölött van és folyamatosan emelkedik. Iparági szakemberek nyárra 80 dolláros hordónkénti árat jósolnak, vagyis még drágább lesz majd a benzin is.

Szakértők szerint a drága benzin sem fogja majd az amerikaiakat visszafogni az autózástól, ha egyszer véget ér a járvány – viszont nagyot lendíthet az elektromos autók piacán, ha az emberek azt látják, hogy nagyon sokba kerül a benzines autó fenntartása.

Nálunk hol a lélektani határ?

Az itthoni benzinárakról, az árképzés furcsaságairól ITT írtunk. Egy felmérés eredménye szerint nálunk sincs messze az a pont, ahol sokan érdemben csökkentenék az autóhasználatukat. Az autósok 47 százaléka ezt már 450 forintos benzin vagy gázolajárnál megtenné, 21 százalékuk 500 forint 9 százalékuk 600 forint, 7 százalékuk pedig 1000 forintos literenkénti árnál gondolná át, miként közlekedik. Amerika messze van.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!