Egyre nagyobb terhet rak a háztartásokra és a gazdasági szereplőkre a folyamatosan dráguló benzinár.


Már 447 forint

Pénteken ismét emelkedik a benzin ára, a héten másodszor. A benzin és a gázolaj esetében is bruttó 2-2 forinttal változik a literenkénti átlagár. A 95-ös benzin 447 forint/literre, a gázolaj 445 forint/literre drágul. Szerdán még nagyobb volt az áremelkedés, akkor a benzin ára 7, a gázolajé 8 forinttal került többe literenként. 2020 novemberétől folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára Magyarországon, a benziné 350 forintról indult. A tendencia 2021 március közepén mérséklődött, ekkor 420 forint volt a benzin literje. Legutóbb az augusztus 20-i hosszú hétvégén csökkentek jelentősebben az üzemanyagárak, erről bővebben itt írtunk.

Sokba kerül

A statisztikák szerint a benzin eddigi legmagasabb árát - húsz évre visszamenőleg - 2012.04.20-án érte el, amikor literenként 453,8 forint volt, míg a gázolaj 2012.01.20-án, akkor 450,1 forintot kértek érte literenként. Ha a drágulás ebben az ütemben halad tovább, hamarosan új negatív rekorddal szembesülhetünk az üzemanyagpiacon. A benzin árát alapvetően befolyásolja a kőolaj világpiaci ára, a finomítói árrés, az adók és a forint dollárhoz viszonyított árfolyama. Az utóbbi két évben 2020. májusában volt a legalacsonyabb a benzinár, 277 Ft/liter.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!