Így terjedhetne még gyorsabban az e-autózás: 9 pontban a részletek!
Fotó: 123rf

Így terjedhetne még gyorsabban az e-autózás: 9 pontban a részletek!

Alapvetően három fő tényező befolyásolja az elektromos autók terjedési ütemét: az e-autók bekerülési költsége, azok hatótávja, illetve a rendelkezésre álló töltőinfrastruktúra megléte. Ezek nagyrészére az egyes embernek, de országosan sincs befolyásunk. Van jónéhány ügy azonban, amire van. Ezeket gyűjtötte össze Marsi Norbert, a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület elnöke.


​Állami támogatási program átstruktúrálása

Mivel lényegében az állami támogatás kvázi „alanyi jogon" jár így a pályázati rendszer helyett egy szimpla igénylési folyamat mentén történő támogatási program elindítása javasolt. Az EU-s költségvetési forrásokból jelentősebb keret is átcsoportosítható lenne.

​Állami támogatású kamatmentes hitel- vagy lízingkonstrukció

Megfontolandó az állami támogatású kamatmentes hitel- vagy lízingkonstrukció is új e-gépjármű vásárlására (magán-és jogiszemélyeknek) estében. Ezzel tovább csökkenhetne a forintban kifejezett különbség a hagyományos belsőégésű gépjárművekhez képest.

​Használt e-autók bevonása a támogatotti körbe

Mintaként szolgálhatna akár a Hollandiában nemrég kiegészített támogatási program. Megkötés lehetne, hogy legfeljebb 2-4 éves modell kerülhessen forgalomba, a támogatási összeg is csak töredéke lehetne egy új tisztán elektromos autó támogatási összegének.

​Ingyenes autópálya használat bevezetése

A hatótáv növekedésével, illetve a töltési infrastruktúra folyamatos fejlődésével párhuzamosan a városon kívüli elektromos autóhasználat vonzóképességét növelhetné a környezetkímélő gépjárművek ingyenes autópálya használának bevezetése.

​Zöld rendszám reformja

A jelenlegi zöld rendszámmal járó jogosultságok megtartása továbbra is javasolt, kiváltképpen az ingyenes parkolás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium törekvéseinek támogatása javasolt, miszerint a nagy károsanyag kibocsátású és nehéz (tehát nem az összes plug-hibrid modell) konnektorról tölthető hibridek, zöld rendszámra való jogosultsága (pl. 50g/km co2 kibocsátás) megszüntetésre kerüljön.

​Otthoni töltőtelepítési program elindítása

Az elektromos gépjármű beszerzésével párhuzamosan felmerül: hol fogom tölteni az autót? A legtöbb e-autót használó számára elegendő a szimpla hálózati (230V) konnektor. De a növekvő akkumulátor kapacitású e-autók terjedése miatt, szükség lesz előbb-utóbb nagyobb teljesítményű töltőberendezés felszerelésére is. Ezért egy otthoni töltőtelepítési pályázat elindítása javasolt magánszemélyek részére.

​Társasházi töltőtelepítési program elindítása

Rendkívül fontos lenne a társasházak töltőpont létesítési megoldásainak szabályozása. A társasházaknak is be kellene építeni a saját SzMSz-ükbe a járműtöltés kérdését. Meg kellene határozniuk az elektromos szolgáltatóval közösen, hogy legfeljebb hány töltőpont létesíthető, és ezeket milyen feltételekkel vehetik igénybe a lakók.

​Integrált töltésindító applikáció

Átlátható, tervezhető, a kényelmes töltést szolgáló integrált töltésindító applikáció létrehozására lenne szükség. Jelenleg számos szolgáltató van különböző töltésindítási és elszámolási platformokkal. Állami szerepvállalással egy közös platform létrehozása javasolt, melyen keresztül az összes szolgáltató töltésindítási megoldása és elszámolási platformja integrálásra kerülne.

​Edukációs kampány elindítása

Óriási lemaradásan vagyunk az elektromobilitást érintő edukáció területén. Szükség lenne egy átfogó, kormányzati szintről induló, minden vélt vagy valós tévhitet eloszlató kommunikációs kampány elindítására.

Ne hagyd ki!