Felpörgött a használtautó vásárlás, drágábban is megveszik

Használtautó a mezőn

Photo by The Nigmatic on Unsplash

Felpörgött a használtautó vásárlás, drágábban is megveszik

Megugró kereslet, emelkedő árak jellemezték a használtautó-piacot az idei első félévben. Európában is hasonló a helyzet.1-1,5 milliós átlagár

A pandémia ellenére megnőtt a kereslet a hazai használtautó-piacon. Idén az első félévben 395 ezer használtautó cserélt gazdát, ami közelít a 2019-es csúcshoz. A szakemberek szerint év végéig ez a szám megduplázódhat, írta a Népszava. A legtöbben az 1-1,5 millió forintos árszinten vásárolnak. Ennyi pénzért 10-15 éves kocsikat kínálnak a kereskedők. Így a hazai autópark átlagéletkora már 14,7 év.

Kölcsönhatások

Európában is hasonló a helyzet. A meghatározó német piacon az autók átlagéletkora néhány év alatt 9 évre emelkedett. Ennek egyik oka az új autók drámai drágulása. Az európai piacon 5 millióval kevesebb új autót adtak el, ezért a hazai használtautó kínálatát is szűkítették, s a növekvő kereslet miatt az árakat is feljebb tornázta. Idén várhatóan 130 ezer használt autó importjára lehet számítani, de a gyenge forinttal és a visszafogottabb újautó kereslettel ez is áremelő hatással jár. Szakértők szerint az autópiacok 2023. tavaszára stabilizálódhatnak.

Miért drágább az új autó?

Az újautók drágulásért a többi között a pandémia miatt szétszakadozott szállítási láncok, az emelkedő nyersanyagárak a felősök. Nincs elegendő műanyaggranulátum, félvezető. Az acél ára két év alatt megkétszereződött, de a többi nyersanyag ára is hullámzó. A hazai autópiacot a gyenge forint, valamint az árfolyamhullámzás is sújtja. Súlyosbítja a helyzetet az uniós környezetvédelmi szabályozás is. Jelenleg 90 gramm/kilométer a megengedett legmagasabb széndioxid kibocsátás az új autóknál. Ezt 2025-ig 75, 2030-ra pedig 45 gramm/kilométerre kell mérsékelni.

Ne hagyd ki!