Az idei első negyedévben 30971 darab használt importautó került be az országba, ez 18 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első negyedéves adat.


A járvány előtt virágzott a használtautó-piac. Minden egyes negyedévben több mint 40 ezer kocsit hoztak be, ami csaknem 20 százalékkal csökkent a járvány miatt. A szektor a jelek szerint a nehezén már túl van, ugyanis a legrosszabb számokat közvetlenül a pandémia kitörése utáni időszakban produkálta 27326 behozott autóval. Azóta szépen kezd magához térni az ágazat, tavaly nyáron már nagyjából 35 ezer autót hoztak be, de a következő negyedévek is 30 ezer fölött jártak.

A DataHouse és a JóAutók.hu adatai szerint ez a szám 2021 első negyedévében 30971 volt, ami azonban még így is elmarad a 2020-as számoktól 18 százalékkal. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 32194 volt, ami csupán 1,5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 32668-as értéknél

A behozott autók több mint 30 százalékát az alábbi három márka teszi ki, ezek a legnépszerűbbek:

  • Volkwagen (10,6 százalék)
  • Opel (10 százalék)
  • Ford (9,7 százalék)

Nehezítő tényezők

A JóAutók.hu felmérése alapján a piaci szereplők nagy része arra számít, hogy nyár környékén már visszaállhat a megszokott magas behozatali szint, ám vannak bizonyos piaci tényezők, amelyek miatt nagy valószínűséggel a 40 ezres álomhatárt nem tudják átlépni. Idén ugyanis szigorodtak a honosítási szabályok, melyek megnehezítik az idős importautók forgalomba helyezését, azokét, amelyek az állomány jelentős részét képviselik. Emellett az euró árfolyama is negatívan befolyásolja a behozatali kedvet, nem minden esetben éri meg a magas konverziós ráta mellett külföldről autót behozni.

Milyen számok várhatók?

Ha minden a tervek szerint alakul és szépen fokozatosan megkezdődik a gazdasági és társadalmi élet nyitása, akkor év végéig nagyjából 135 ezer autó kerülhet be Magyarországra. Ez a szám tavaly 130 ezer volt, így legjobb esetben is csak néhány százalékos javulás várható. Hazánkban a gépjárműállomány 82,45 százalékát a személygépjárművek teszik ki, így jelentősen befolyásolhatja a gazdaságot is a szektor szereplése.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!