Lejárt a jogsid, a forgalmid? Jó hírt közölt a Miniszterelnökség
Fotó:123RF

Lejárt a jogsid, a forgalmid a járványban? Jó hírünk van

Egységes szabályozás érvényesül az Európai Unió tagállamaiban vezetői engedélyek érvényességének automatikus meghosszabbítására. Mutatjuk, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.


Az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt okmányon szereplő lejárati dátumhoz képest további tíz hónapig érvényes a jogosítványunk. Az új lejárati dátumot nem kell feltüntetni, vagyis semmilyen további teendő nincs vele.

Az összes többi lejáró okmányra – szintén egységes – magyar törvényi rendelkezések vonatkoznak, melyek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt, illetve lejáró okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek

-írja az Infostart a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján.

A diákok is jól járnak 

Sajátos szabályozás vonatkozik a veszélyhelyzet alatt lejárt diákigazolványokra: ezek a lejárat dátumától függetlenül 2021. október 31-ig érvényesek, vagyis fenti időpontig minden vonatkozó kedvezmény igénybevételére feljogosítanak. A jogsi esetében azért nem árt vigyázni, mindenképpen ellenőrizd, mikor jár le, és ahhoz képest számolj!


Ne hagyd ki!