Fél évvel meghosszabbítaná a kormány járványügyi veszélyhelyzetet

A Kormány nevében a Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztette be a javaslatot, amelynek indoklásában az áll: Így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni. Kiemeltünk néhány fontos intézkedést, amely a javaslat elfogadása esetén jövő év közepéig, június 30-ig érvényben maradna.


Az országgyűlési választásokat meg lehet tartani

Az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása, annak április vagy május hónapra történő kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja. Az országos népszavazás tekintetében pedig jelenleg az országos népszavazás megrendezhetőségéről szóló 438/2021. (VII. 21.) Korm. rendelet, 2022. január 1-jétől pedig az e javaslat szerint módosított, a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény biztosítja azt, hogy az országos népszavazások a veszélyhelyzet alatt is lebonyolíthatók

-olvasható a Gulyás Gergely által benyújtott javaslat indoklásában.

További, fontos intézkedések

A magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány (bizonyos vízumok kivételével), ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is, 2022. június 30. napjáig érvényes. Ez a diákigazolványokra is érvényes. Az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni, és az okmányon nem kell feltüntetni.

Továbbra is nyelvvizsga nélkül lehet diplomát kapni: ezt kiterjesztik azokra az egyetemistákra, akik 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tettek.

Jövő június végéig meghosszabbítják a 2021. január 1-je előtt létrejött és azóta fennálló, a központi költségvetés terhére nyújtott támogatásból megvalósuló tevékenység időtartamát. Továbbra is ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók és a járvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

Építőipar, távmunka

„Az építőanyag-ellátás biztonsága érdekében" fenntartják a homok- és kavicsbányák, cementgyárak által fizetendő kiegészítő bányajáradékot, amelyet „a közegészségügyi célú állami magasépítési beruházások finanszírozására kell fordítani".

Beemelik a normál jogrendbe a távmunka menet közben kialakult szabályait. A kizárólag számítástechnikai eszköz útján végzett távmunka esetén a munkáltatóra háruló adminisztrációs terheket jelentősen csökkentik, így a munkáltató a munkavédelmi szabályok megtartását számítástechnikai eszköz alkalmazásával ellenőrizheti. Ha ez – például nem számítógépes munka esetén –mégis a távmunkavégzés helyén történik, akkor „az ellenőrzés nem jelenthet a munkavállaló, valamint a távmunkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet". Igazolás nélkül elszámolható költségként „a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg", írja összefoglalójában a hvg.hu.


The Conversation

Friss

A Baleár-tenger partján fekvő spanyol város, Valencia épületei és autói naplementében
Fotó: Shutterstock

A pokolba kívánják az amerikai bankokat a spanyol lakástulajdonosok

A pandémia alatt elképesztő mértékben nőtt az otthonukból kilakoltatott polgárok száma Spanyolországban. Az utcára került emberek az amerikai befektetőket okolják, akik több ezer ingatlant birtokolnak és kíméletlenül kitesznek mindenkit, aki nem fizet. Odáig fajultak a dolgok, hogy háborút indítottak a "karvalytőkések" ellen.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Egy férfi a laptopját nyomkodja, ami ERROR hibaüzenetet jelenít meg egy piros háttéren, szemben a férfivel egy nő könyvet olvas
Fotó: Shutterstock

Hibázott a Microsoft, a Windows összes verziója veszélybe kerülhet

Biztonsági szakértők egy olyan fenyegetést fedeztek fel a Windows Installer programjában, amely a legrosszabb esetben felhasználók milliárdjait károsíthatja meg-írja a Gizmodo a Bleeping Computerre hivatkozva.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A Personio HR-szoftvercég logója egy telefonon, amit egy ember tart a kezében, a háttérben a Personio weboldala látható
Fotó: Shutterstock

6 év alatt 200 dollárból 6 milliárd. Mi a titka Európa slágerstartupjának?

A Personio szoftvervállalatnak alig hat évre volt szüksége ahhoz, hogy piaci értéke meghaladja a 6,3 milliárd dollárt, és Európa egyik legértékesebb startupjává váljon. Hanno Renner vezérigazgató a CNBC-nek elmondta, hogy mi a sikerük titka, és arról is beszélt, hogy milyen nehézségeket kellett leküzdeniük.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!