Újabb haladékot kaptak a lejárt műszakival közlekedő autósok
Fotó: Shutterstock

Utolsó utáni haladék a lejárt műszakival járó autósoknak

Nagy a zsúfoltság a vizsgaállomásokon, de a mindent az utolsó pillanatokra hagyóknak mentőövet dobott a kormány.


A pandémia idején lejáró forgalmi engedélyek érvényességét korábban a kormány a járványügyi veszélyhelyzetben 2022. június 30-i véghatáridővel meghosszabbította. A vizsgaközpontok 2020 tavasza óta is folyamatosan működtek, az időszakos műszaki vizsga elvégeztetésének eddig sem volt akadálya, de rengetegen halogatták a dolgot. A vizsgaállomásokon így május óta jelentős túlterheltség alakult ki, és a vizsgaidőpontokra a megszokottnál több időt kell várni. Sok vizsgaállomás már június elején is csak júliusi időpontot tudott adni – írja a vezess.hu.

A járművek műszaki megfelelősége az ország 1450 vizsgálóállomásán ellenőriztethető. A Technológiai és Ipari Minisztérium felhívta rá a figyelmet, hogy július elsejétől a járványügyi veszélyhelyzet időszakában lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók már nem vehetnek részt a forgalomban. A rendelkezések azonban megengedik, hogy az érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolással a vizsga napjáig, de legfeljebb további harminc napig, még jogszerűen használhassák gépkocsikat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki júniusban bejelentkezik műszaki vizsgára, az a vizsgáig közlekedhet a lejárt forgalmival is. Aki viszont ezt lehetőséget is elszalasztja, az már csak vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezetheti autóját a lejárt műszakival.

The Conversation

Ne hagyd ki!