A Toyota 550 millió dollárért vásárolja fel a Lyft vállalat önvezető technológiai részlegét.


A Toyota idén januárban a Woven Planet divíziójának létrehozásával új szintre emelte az önvezető technológiák fejlesztését. A mostani felvásárlás közvetlen jelenétet fog biztosítani a cégnek a Szilícium-völgyben és Londonban, illetve kibővíti a Woven City nevű intelligens város projektjét.

Drámai változások

Az önvezetésnek az alábbi öt szintjét különböztetjük meg:

  • 1.Asszisztensrendszerekkel támogatott vezetés
  • 2.Részben automatizált vezetés
  • 3.Automatizált vezetés
  • 4.Teljesen automatizált vezetés
  • 5.Önvezetés

A Toyota jelenleg a második szinten áll, viszont a mostani biznisszel egyből az ötös szintre léphet. Ez már olyan magas fejlettséget és megbízhatóságot takar, aminek következtében még kormányra sem lesz szükség, mert a sci-fikből ismert módon teljes egészében megvalósul az önvezetés. A jelenlegi legmagasabb szint technológiája mellett 300, ezen a területen komoly tapasztalattal bíró alkalmazottat is szerez Toyota.

Nem ez az első bevásárlása az autógyártónak a piacon. Részesedésük van egyebek között a kínai Didi Chuxing és a délkelet-ázsiai Grab vállalatokban is. Ráadásul még a Lyft egyik legnagyobb riválisánál, az Uber-nél is vásároltak korábban tulajdonrészt, de ezt később átcsoportosították.

Az autógyártó februárban közölte, hogy az Aurora és a Denso segítségével önvezető kisbuszokat fog hamarosan piacra dobni.

Mindenki jól jár

A Lyft (és az Uber is) borzalmas éven van túl, mert a pandémia hatására jelentősen megcsappant a taxiszolgáltatások iránti kereslet. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy leválasztják azokat a részlegeket, amelyek csak viszik a pénzt. A Toyota egy az egyben kicsenget 200 millió dollárt az önvezető részlegért, a maradék 350 millió dollárt 5 évre elosztva csepegteti a Lyft-nek.

A Lyft az Alphabet-tel társulva jelenleg is több városban üzemeltet taxikat, folyamatosan gyűjti az adatokat az önvezető autók fejlesztéséhez, ezekhez a Toyota-nak közvetlen hozzáférése lesz.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!