Önvezető autókat fejleszt a Toyota
Fotó:123RF

Minek egy autóba kormány? A Lyfttel szintet lépett a Toyota

A Toyota 550 millió dollárért vásárolja fel a Lyft vállalat önvezető technológiai részlegét.


A Toyota idén januárban a Woven Planet divíziójának létrehozásával új szintre emelte az önvezető technológiák fejlesztését. A mostani felvásárlás közvetlen jelenétet fog biztosítani a cégnek a Szilícium-völgyben és Londonban, illetve kibővíti a Woven City nevű intelligens város projektjét.

Drámai változások

Az önvezetésnek az alábbi öt szintjét különböztetjük meg:

  • 1.Asszisztensrendszerekkel támogatott vezetés
  • 2.Részben automatizált vezetés
  • 3.Automatizált vezetés
  • 4.Teljesen automatizált vezetés
  • 5.Önvezetés

A Toyota jelenleg a második szinten áll, viszont a mostani biznisszel egyből az ötös szintre léphet. Ez már olyan magas fejlettséget és megbízhatóságot takar, aminek következtében még kormányra sem lesz szükség, mert a sci-fikből ismert módon teljes egészében megvalósul az önvezetés. A jelenlegi legmagasabb szint technológiája mellett 300, ezen a területen komoly tapasztalattal bíró alkalmazottat is szerez Toyota.

Nem ez az első bevásárlása az autógyártónak a piacon. Részesedésük van egyebek között a kínai Didi Chuxing és a délkelet-ázsiai Grab vállalatokban is. Ráadásul még a Lyft egyik legnagyobb riválisánál, az Uber-nél is vásároltak korábban tulajdonrészt, de ezt később átcsoportosították.

Az autógyártó februárban közölte, hogy az Aurora és a Denso segítségével önvezető kisbuszokat fog hamarosan piacra dobni.

Mindenki jól jár

A Lyft (és az Uber is) borzalmas éven van túl, mert a pandémia hatására jelentősen megcsappant a taxiszolgáltatások iránti kereslet. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy leválasztják azokat a részlegeket, amelyek csak viszik a pénzt. A Toyota egy az egyben kicsenget 200 millió dollárt az önvezető részlegért, a maradék 350 millió dollárt 5 évre elosztva csepegteti a Lyft-nek.

A Lyft az Alphabet-tel társulva jelenleg is több városban üzemeltet taxikat, folyamatosan gyűjti az adatokat az önvezető autók fejlesztéséhez, ezekhez a Toyota-nak közvetlen hozzáférése lesz.


Ne hagyd ki!