A Magyarországon futó személygépkocsik átlagéletkora 3 évvel emelkedett 2011 óta, és megközelíti a 15 évet.


A gazdasági növekedés tempójában kiugrónak jónak számító 2019-ben 3,8 millió autó futott a hazai utakon. 2010 és 2019 között a személygépjármű-állomány 828 ezerrel, vagyis 28 százalékkal gyarapodott. Az eredményeket összesítő GKI Gazdaságkutató arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban 85 százalékkal emelkedett a reálbér, nem csoda, hogy sokan vettek maguknak autót. Korban, árban elég nagy a szórás. Az autóállomány életkora azért is nő, mert sokan nem engedhetnek meg maguknak egy új, vagy nagyon fiatal autót, a hazai piacon viszont nem érhető el annyi régi autó, ezért sok használt, idősebb autót hozunk be a nyugat-európai országokból.

Földrajzi eltérések

Az ország déli, keleti és főleg észak-keleti településein jóval az országos átlag alatt volt a 100 lakosra jutó autók száma, a települések között 20-szoros különbség is előfordult.

A személygépkocsik százalékos eloszlása így alakult a különböző területeken, 2019-ben:

  • Budapest: 19 százalék
  • Megyei jogú városok: 21 százalék
  • Községek: 27 százalék
  • Városok: 33 százalék

Az autók száma Győr-Moson-Sopron, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben nőtt leginkább, legkevésbé pedig Tolnában, Békésben és Baranyában. A fővárosban a gyarapodás mértéke viszonylag alacsony volt, viszont az itt élők 110 882 esetben engedhettek meg maguknak új autót az elmúlt kilenc évben.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!