Tesla nyitott ajtókkal
Fotó: Jorgen Hendriksen / unsplash

Így már biztosan nem hagyja el a kocsikulcsát ez a férfi

A Tesla-tulajdonos Brandon Dalalynak csak egy apró chipre van szüksége ahhoz, hogy kinyissa a járművét. De hol van az a bizonyos chip?


Dalaly a Twitteren és a YouTube-on osztott meg egy videót arról, hogy beültette a bőre alá a VivoKey Apex chipet. A chip érintésmentes, biokompatibilis anyaggal van bevonva és ugyanazt a kommunikációs rendszert (NFC) használja, amit az Apple Payt is – írja az Insider.

A gyors, 400 dolláros eljárás után Dalalynak elég a kézfejét a megfelelő helyre érinteni, hogy kinyissa vele a Tesláját. Azt is elmondta, hogy ez a chip nem az első implantátuma. A bal kezébe egy még kisebb chipet ültettek be, ami a kapcsolattartási és orvosi adatait, valamint a lakáskulcsát tárolja.

Az ötlet az volt, hogy a bal kezemben legyen a lakáskulcsom, a jobb kezemben pedig az autóm kulcsa

− fejtette ki a tervet.

A műszaki szakemberként dolgozó Dalaly egy körülbelül 100 fős szakember-csoport tagja, amiely a chipet és annak különböző képességeit teszteli. A VivoKey Apex a gyártó cég honlapja szerint nem csak a Tesla kulcsot rejti, az csak az egyik funkciója.

A cégnek saját alkalmazásboltja van, ahol ezekkel a chipekkel vezeték nélkül telepíthetsz alkalmazásokat a testedbe

Dalaly csak nevet a „telepítési” műveletről feltett videó online nézőin, akik féltik a biztonságát:

Az emberek olyan összeesküvés-elméleteket is gyártottak, hogy Bill Gates nyomkövető chipeket tesz a koronavírus vakcinába. Mivel ennek a technológiának még csak a hajnalán vagyunk, egyelőre visszatetszést vált ki

– kommentálta az aggodalmakat.

A közelmúltban egyébként magyar vonatkozása is lett a Teslának: a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója és a Tesla beszállítója Debrecenben hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben, itt írtunk erről részletesen.

Ne hagyd ki!