Önvezető járművek radarokkal, kamerákkal figyelik környezetüket egy úton
Fotó: Shutterstock

A népszerű ételkiszállító sofőr nélküli autókkal fog üzemelni jövőre

Az Uber taxiapp bejelentette, hogy leányvállalata, az Uber Eats ételkiszállító vállalat jövőre sofőr nélküli önvezető „robottaxikkal” bővíti állományát, amelyeket néhány hónapon belül Kaliforniában már üzembe is helyeznek.Nem utópia

A „telekocsi” társaság a napokban harangozta be, hogy üzleti megállapodást kötött a Motional sofőr nélküli technológiákra szakosodott vállalattal. Az Uber újgenerációs, teljesen elektromos, speciálisan módosított, úgynevezett robottaxikat fog vásárolni a Motional-től, amelyeket Hyundai IONIQ 5 autókból alakít ki az új partner.

A tesztprojekt jövőre indul Kaliforniában, az éhes vásárlók a programban résztvevő Santa Monica-i és Los Angeles-i éttermekből rendelhetnek majd menüket, amelyeket már a futurisztikus járművek szállítanak ki.

Az Uber-nek ez az első együttműködése egy autonóm járműtechnológiai vállalattal.

Jobbnak látták kiszervezni

Fogyasztóink és kereskedő partnereink kényelmet, megbízhatóságot és innovációt várnak el az Ubertől, ez az együttműködés remek lehetőséget kínál számunkra, hogy megfeleljünk ezeknek az elvárásoknak, sőt, túl is szárnyaljuk azokat

-mondta Sarfraz Maredia, az Uber Eats egyesült államokbeli és kanadai részlegének vezetője.

A Motional a Hyundai Moto Group és az Aptiv autóbeszállító közös vállalkozása. A cég novemberben az Uber riválisával, a Lyfttel is megállapodott egy Las Vegas-i robottaxi program elindításában, erre várhatóan „csak” 2023-ban kerül sor.

Az Uber korábban saját, önvezető autókkal foglalkozó részlegén, az ATG-n keresztül akarta megvalósítani az ambiciózus tervét, de végül 2020 végén eladta a divíziót az autonóm járműveket gyártó startupnak, az Aurora-nak. A taxiapp ezt azzal indokolta, hogy kutatási programja akadályokba ütközött, csapatproblémák és hibás technológiai megoldások lassították a fejlesztést, illetve egy halálos kimenetelű balesetet is okozott az egyik járműve.

Csak lazán

Az önvezető autók híre nem sokkal azután érkezett, hogy az Uber egy várva-várt „menüvel” bővítette kínálatát. Dara Khosrowshahi vezérigazgató először idén áprilisban beszélt arról, hogy amint tisztázódnak a jogi követelmények, a vállalat minden bizonnyal belevág a kannabisz-bizniszbe. Eljött a pillanat, az anyavállalat hivatalos tájékoztatása szerint az Uber Eats november végén megállapodott a Tokyo Smoke kannabisz-kiskereskedővel.

A Tokyo Smoke a napokban kerül fel az ételszállító app piacterére. Ezt követően a felhasználók az Uber Eats-en keresztül leadhatják rendeléseiket a rekreációs kannabisz-termékekre, amelyeket a hozzájuk legközelebbi Tokyo Smoke üzletben vehetnek át. A szolgáltatás egyelőre csak Kanada legnépesebb tartományában, Ontario-ban lesz elérhető.

Az Uber szóvivője elmondta, hogy amint rendeződnek a jogi aggályok, más területekre is kiterjesztik a marihuána-kiszállítást.

Ne hagyd ki!