Egy fekete felsős férfi egy fehér fal előtt széttép egy papírt, amelyen az Uber logója és neve látható
Fotó: Shutterstock

Szexuális zaklatás, erőszak: milliárdos büntetést kapott az Uber

Az éves biztonsági jelentéseknek köszönhetően pontosan lehet tudni, hogy az Uber-hez hasonló taxiappos cégekhez mennyi bántalmazási és szexuális zaklatási panasz érkezik be. Az adatok lesújtóak. Az Uber-t nemrég forintban csaknem hárommilliárdra büntették, mert nem osztotta meg az érintettek személyes adatait a közszolgáltatások ellenőrzését végző illetékes kaliforniai hatósággal (CPUC).Kinek van igaza?

Az egész ügy abból indult ki, hogy a CPUC két évvel ezelőtt felszólította az Uber-t, adja át a bántalmazott, zaklatott utasok és sofőrök adatait. Az Uber ezt megtagadta, mondván, hogy ha eleget tenne a kérésnek, megsértené a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásokat.

A vállalat álláspontja szerint az információk nyilvánosságra hozása traumatikusan hathat a bántalmazottakra, valamint eltántoríthatja az utasokat és a sofőröket, hogy a jövőben jelentést tegyenek a hasonló atrocitásokról. A bizottság az erőszaktevők, a bántalmazottak és a szemtanúk adataira is kíváncsi.

Végül 2020 decemberében a bizottság 59 millió dollárra, azaz nagyjából 19 milliárd forintra büntette az Uber-t, mert nem volt hajlandó átadni az információkat. A vállalat fellebbezett, és végül kilencmillió dollárra, átszámítva nagyjából hárommilliárd forintra csökkentették a bírságot. Az Uber ezt elfogadta.

Vérlázító adatok

A CPUC tájékoztatása szerint a kilencmillió dollárból

  • ötmillió dollárt a szexuális zaklatások, erőszakos bűncselekmények áldozataira fordítanak,
  • négymillió dollárt pedig az utasszállító iparágban tapasztalható erőszak elleni küzdelemre költenek.

Az Uber további 150 ezer dollárt fizet be Kalifornia állam általános alapjába.

A bizottság ígéretet tett arra, hogy az érintettek kilétét titokban tartja. Megjegyezzük, a Nemi erőszak és vérfertőzés nemzeti hálózata (Rainn) is aggodalmát fejezte ki a CPUC adatkezelési módszereivel kapcsolatban.

A megállapodás értelmében az Uber ezentúl átadja az adatokat a kaliforniai tisztségviselőknek, viszont az érintettek valódi neve helyett egyedi azonosítókat fog használni a személyazonosságuk védelme érdekében. Emellett egy új folyamatot is kialakít azon „túlélők” számára, akik több információval szeretnének szolgálni a velük történtekről az állami tisztviselőknek.

Az Uber 2017 és 2018 között 5981 szexuális zaklatási ügyet dokumentált. A közelmúltban a Lyft taxiapp is nyilvánosságra hozta biztonsági jelentését, amelyből kiderült, hogy 2017 és 2019 között:

  • 105 halálos kimenetelű gépjármű balesetet,
  • 10 fizikai bántalmazással összefüggő halálesetet,
  • és 4158 szexuális zaklatást jelentettek a vállalatnak, amiből 360 eset nemi erőszakba torkollott.

A cég szerint a szexuális zaklatások 52 százalékát utasok, 38 százalékát sofőrök, a fennmaradó 10 százalékot pedig harmadik felek, például bűnüldöző szervek jelentették be.

Ne hagyd ki!