Amerikában és Európában is terjeszkedne a vietnámi Vinfast
Fotó: Shutterstock

3,5 millió forint, de vietnámi a villanyautó - bevállalnád?

Egy vietnámi autógyártó az Egyesült Államok után Európát is meghódítaná. A tervei között szerepel egy legkevesebb 3,5, legfeljebb 4,2 millió forintos villanyautó piacra dobása az öreg kontinensen.


Vietnámi autógyártó érkezhet Európába

A Vinfast a vietnámi Vingroup cégcsoport része, amely a délkelet-ázsiai ország legnagyobb ipari konglomerátuma. Az elnöke, Pham Nhat Vuong jelentette be, hogy egy új városi e-miniautó és egy szintén elektromos kisteherautó piacra dobását tervezik. A miniautó ára 10-12 ezer dollár között várható (3,5-4,2 millió forint), valamint a hazai mellett az amerikai és az európai piacon is megjelennének vele.

A VG megjegyzi, a 2017-ben alapított Vinfast első autószállítmánya 2022 végén érkezett meg Kaliforniába. Azonban a forgalmazásba némi hiba csúszott: a megadott paraméterekkel nem egyeztek a Vinfast városi terepjáróiba szerelt akkumulátorok (e-SUV). Rövidebb volt a hatótávjuk, mint amekkorával hirdették azokat, ezért csak később vehették át a megrendelőik.

A cégnek jelenleg 55 ezer külföldi megrendelése van. A hazai gyártókapacitásuk elérheti az évi 300 ezer autót. A vietnámiak amerikai gyártáson is gondolkodnak, ezért 2025-ös indulással Észak-Karolinában is gyárat nyitnának.

A Vinfast idén a tavalyi hétszeresére, 50 ezer darabra növelné értékesítését azért, hogy megalapozza az amerikai és az európai jelenlétét.

Ezek a legnépszerűbb villanyautó-modellek Európában

Az új, tisztán elektromos autók eladásainak a száma gyorsan növekszik Európában. 2023 első negyedévben a teljes újautópiac 13,4 százalékát fedték le. A legkelendőbb e-autó pedig a Tesla Model Y-ja volt a január elejétől március végéig tartó időszakban a kontinensen. Az amerikai gyártó arra is büszke lehet, hogy az eladásai az teljes villanyautópiac 22 százalékát tették ki. Azonban egy európai autógyártó is igen meghatározó a szektorban. De mutatjuk a január-márciusi időszak legkeresettebb e-autóit Európában:

1. Tesla Model Y: A belső tere tágas, de minimalista. Praktikus autó, amely kényelmesen szállít négy felnőttet, valamint meglehetősen nagynak mondható a 854 literes csomagtere is. Magyarországon a kezdőára 20 millió forint környékén alakul.

2. Tesla Model 3: A hivatalos hatótávolsága az akkumulátor kiválasztásától függően akár 580 km is lehet. A legkisebb és legolcsóbb Tesla. Hazánkban 17,8 millió felett kérnek érte újonnan.

3. Volkswagen ID.3: Az első a Volkswagen következő generációs elektromos autóinak ID-jelzésű családjában. Magyarországon nagyjából 17 milliónál indul a szalonokban.

4. Volkswagen ID.4: Okos és kényelmes crossover. Itthon újonnan 21,3 millió körül kezdődik az ára.

5. Dacia Spring: A Dacia első 100 százalékban elektromos autója, és Európa egyik legolcsóbb villanyautója. Magyarországon 9,3 millió felett kezdődik az árazása.

Ne hagyd ki!