Dollár bankjegyeket tesz egy nő a farmernadrágja zsebébe
Unsplash

Ne tömd feleslegesen a bankod zsebét!

Több millióan kapták meg a 2021-es évre vonatkozó számlaköltség-kimutatásukat, amelyből kiderülhet, milyen sokba kerül használni a saját pénzünket.


​Sokkoló banki költségek

Minden bankszámlával rendelkező honfitársunk megkapta már a bankjától a 2021-es évre vonatkozó számlaköltség kimutatást. Érkezhetett levélben, de a net- és mobilbankban is ott lehet, önálló dokumentumként, vagy hozzácsapva a havi számlakivonathoz. Sokan most szembesülnek azzal, hogy mennyit költenek a bankszámlájukra egy évben. A kimutatás azonban nem csak sokkol, hanem nagyon jól megmutatja azt is, hogy hol folyik el a pénzünk. Külön-külön tartalmazza a számlavezetés díját (ezt szokás általában havi díjnak hívni), az SMS-értesítések, az átutalások és a csoportos beszedési megbízások költségét, a bankkártyához kapcsolódó kiadásokat (kibocsátási és éves díj), valamint a készpénzfelvételekre kifizetett összeget.

Sokakat a készpénzfelvétel ára döbbent meg leginkább, ezen a soron ugyanis akár több tízezer forint is szerepelhet.

Pedig elvileg minden bankszámláról havi két alkalommal, bármely bank ATM-jéből összesen 150 ezer forintot ingyenesen lehet felvenni. Igen ám, de sokan nem tudják, hogy fejenként egyetlen bankszámlára vonatkozik a kedvezmény, ha pedig valakinek több számlája van, akkor nyilatkoznia kell, hogy melyiknél élne a lehetőséggel. Azzal sincsenek sokan tisztában, hogy ha többen használnak egy számlát, akkor rájuk együttesen vonatkozik a 150 ezer forintos keret.

​Rejtett kiadások

A bankkártya költsége is látványos, hiszen van, amelyiknek egyáltalán nincs éves díja, míg más bank 10 ezer forintot számláz ki évente érte. Vagyis, ha ketten használnak egy számlát, és mindegyiküknek van kártyája, akkor ez önmagában 20 ezer forint kiadás. Sokat spórolhatunk azzal, ha nem ragaszkodunk a dombornyomott kártyához, ugyanis ezek általában drágábbak, az ingyenes számlákhoz járó elektronikus lapok pedig gyakorlatilag mindent tudnak, mint azok.

A számlával kapcsolatos történésekről érkező SMS-ek sem éppen olcsók, ezek darabja 20-40 forint között van az egyes bankoknál, vagyis havi 50-100 értesítés önmagában 2-4 ezer forint kiadást jelent havonta.

És ez egyáltalán nem túlzás, hiszen sokan a számlamozgásokról, a kártyahasználatról és a netbanki belépésekről is kérnek üzenetet, ha pedig nincs még csak minimális összeghatár sem beállítva, hogy miről jöjjön üzenet, akkor bizony elszállhatnak a költségek. De mit tehetünk, hogy nem akarunk feleslegesen költeni, de közben szeretnénk képben lenni a történésekről? Segíthet az, ha olyan bankot választunk, amelyik mobilbankon keresztül ingyenes push üzeneteket tud küldeni a telefonunkra. Sajnos a magyar bankok kb. fele nem ugrotta még meg ezt szintet, náluk marad a drága SMS.

​Lehet ezt ingyen is!

Az ingyenes készpénzfelvétel okos kihasználásával, elektronikus bankkártya választásával és az SMS-üzenetek mellőzéséve hatékonyan lefaraghatjuk a bankolási költségeinket, ám

az igazán nyerő az, ha teljesen ingyenes számlát választunk.

Ez azt jelenti, hogy nem csak havi díj nincs, hanem a bankkártya, a mobil és netbankon keresztül történő utalás, illetve az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízás is díjtalan, a számlamozgásról szóló értesítések pedig push üzenetekben érkeznek a telefonunkra. Mindegyik ingyenes számla más, ám az közös bennünk, hogy meghatározott összegű jóváírásnak kell minden hónapban érkeznie ahhoz, hogy az ingyenesség megmaradjon.


Ne hagyd ki!