Család egy bankszámlával? Nem mindig éri meg

Sok család úgy próbálja lefaragni a banki költségeit, hogy a szülőknek egyetlen közös bankszámlájuk van: ezzel megspórolva egy esetleges második, harmadik számla díjait. Ugyan az alapdíjakat tényleg meg lehet spórolni, de összességében egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen csökkenni fog a család havi kiadása.


Mindenki megkapta itthon az éves számlaköltségeiről a kimutatást januárban. Sokan meglepődhettek a magas díjakon – a Bankmonitor egyik olvasója is így járt, éves szinten 60 ezer forintot fizetett ki a számlájára. A sok esetben meghökkentő számok miatt most rengetegen kereshetnek valamilyen költségcsökkentő megoldást.

Az egyik kézenfekvő dolog, ha nem is vezet az ember számlát. Ez azonban jelenleg nehezen elképzelhető: számos munkáltató bankszámlára utalja a fizetést, ebben az esetben a számlanyitás pedig elengedhetetlen. Nem beszélve a számlához kapcsolódó bankkártya-használat kényelméről. Azonban élvezheti az ember úgy is egy számlacsomag előnyeit, hogy nem nyit bankszámlát, hanem egy rokona, családtagja meglévő szolgáltatásához kap hozzáférést. Ez szép elgondolás, azonban lehetnek olyan élethelyzetek, amikor jobban járnak a szülők, ha külön számlát nyitnak.

Díjak, lehetőségek

  • A számlavezetési díj jelentős teher lehet, több mint 10 ezer forintot is meg lehet spórolni egyes számláknál csak azzal, hogy nem kell az alapdíját kifizetni. Ugyanakkor találni olyan bankszámlákat is, amelyek – a minimálbérnek megfelelő jóváírás vállalása mellett – havi alapdíja 0 Ft.
  • Amennyiben nem nyit az ember számlát, akkor bankkártyához kapcsolódó díjakat sem szükséges fizetnie. Ez valóban igaz, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy ebben az esetben a családban lévő egyetlen bankszámlához szükség lehet egy társkártyára. A számlatulajdonos bankkártyáját ugyanis szabály szerint csak ő használhatja, lehet azonban a házastárs – esetleg a gyermekek – részére társkártyát kérni. Ennek viszont már lehet díja.
  • A jelenlegi szabályok alapján mindenki számára van lehetőség havonta két alkalommal – összesen legfeljebb 150 ezer forintig – díjmentesen felvenni készpénzt bankautomatából. Ez a lehetőség a számlatulajdonosé, amennyiben egy személynek több bankszámlája is van, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy melyiknél szeretné érvényesíteni ezt a lehetőséget.
  • Ez azt is jelenti, hogy ha a családnak egy számlája van, akkor arról legfeljebb két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegben lehet ingyen készpénzt felvenni. Ha a két ingyenes készpénzfelvétel mellett a család további havi két alkalommal vesz ki 150 ezer forintot ATM-ből, akkor az az éves költségeket jelentősen megdobhatja: egyes számlacsomagok esetében a plusz költség elérheti éves szinten a 60 ezer forintot is.

Mikor éri meg külön számlát nyitni?

Vannak költségek, amelyeket tényleg meg lehet spórolni akkor, ha a család egyetlen számlát tart fenn. Ugyanakkor lehetnek olyan tételek is, amelyek miatt ezen egyetlen számla éves költsége jelentősen megemelkedhet. Jogos a kérdés: mikor érdemes egy bankszámlát fenntartani és mikor érné meg jobban két számlacsomag vezetése? A Bankmonitor.hu szakértői szerint akkor érheti meg – kizárólag anyagi szempontokat nézve – a családnak két számlát vezetnie, ha a második csomag teljesen ingyenes. (Még akkor lehet jó megoldás az újabb számla megnyitása, ha annak költsége kisebb, mint amennyit spórolhatunk a meglévő csomag éves költségein.) További részletek, számítások, kalkulátorok a Bankmonitor cikkében.


Ne hagyd ki!