Rájár a rúd a brit pénzügyi szektorra a brexit miatt
Fotó: Shutterstock

A pénzügyi szektorban nem volt pardon a Brexit után

Pénzügyi munkahelyek ezreit szűntette meg Londonban több pénzintézet és helyezte át a pozíciókat az Unióba a Brexit következményeként. A folyamat ráadásul nem állt meg, további elvándorlástól tartanak a britek.


Nem kegyelmeztek a pénzintézetek Londonnak

Eddig hétezernél is több pénzügyi állást helyeztek át a pénzintézetek a korábban az EU legnagyobb pénzügyi központjának számító Londonból az EU-ba a Brexit miatt. Ez ugyan elmarad a korábban valószínűsített 12 500-as számtól, azonban úgy tűnik, hogy a kivándorlás nem állt meg – írja a Reuters az Ernst & Young (EY) Brexit Tracker című kiadványára hivatkozva.

A cikk szerint a Brexithez köthető nyitott pénzügyi pozíciók száma az Európai Unióban nagyjából 2900 jelenleg. Az Egyesült Királyságban pedig 2500 betöltetlen munkahely van hasonló okok miatt a szektorban (a pénzügyi ágazat egyébként nagyjából egymillió embert foglalkoztat a szigetországban.)

Folytatódhat az átvándorlás

Az EY szerint az is újabb elvándorlást eredményezhet, ha az Európai Központi Bank megvizsgálja, hogy a brit fővárost európai bázisként használó bankok által az Unióban megnyitott Brexitközpontok megfelelőlétszámmal rendelkeznek-e ahhoz, hogy újabb engedélyeket és jogosítványokat kaphassanak az Unióban. Továbbá a Bank of England is elemezni fogja a helyzetet, hiszen ők attól tartanak, hogy túl kevés vezető pénzügyi pozíció marad Londonban – írja az Infostart.hu.

„Az európai pénzügyi piacokon a munkavállalók és a munkafolyamatok mozgatása folytatódni fog a geopolitikai bizonytalanság, a világjárvány utáni újrarendeződés és a szabályozási követelmények megváltozásával”

– ismertette a várakozásait az ügy kapcsán Omar Ali, az EY Emeia pénzügyi szolgáltatásokért felelős vezetője.

Diák sem megy annyi, mint korábban

Nem a mai volt a közelmúltban az egyetlen cikkünk, amelyben a Brexit hatásaival foglalkoztunk. ITT például arról olvashatsz bővebben, hogy miután az Egyesült Királyság tavaly január 1-én elhagyta az Európai Uniót, számos kedvezményt veszítettek el az ott élő EU-s állampolgárok, így rosszul jártak az ott tanuló uniós fiatalok is. A brit EU-tagság végéig a tandíjuk maximum 9250 font lehetett (jelenlegi árfolyamon körülbelül 4 millió forint). Igényelhettek kedvezményes diákhitelt, és nem volt szükségük vízumra vagy külön egészségbiztosításra sem.

Tavaly azonban ezek az előnyök megszűntek. Jelenleg, ha egy magyar diák Angliában akar tanulni, a tandíja összege 25-40 ezer font (nagyjából 10,7-17,1 millió forint) között alakulhat, valamint szüksége van egy 348 fontos (körülbelül 150 ezer forint) vízumra. Ki kell továbbá fizetnie egészségbiztosítását, ami további 470 font (megközelítőleg 200 ezer forint) kiadást jelent. Mindezek mellett a diákhitel sem adott. Ezekhez a költségekhez továbbá hozzájönnek a megélhetés anyagi vonzatai. Ezek az adatok az ott tanuló magyarok számának a változásán is éreztetik a hatásukat.

„Drasztikus a csökkenés az Egyesült Királyságban tanuló egyetemisták számában. Míg 2020-2021-ben mintegy 1100 jelentkezőből körülbelül 705 diákot fel is vettek, addig a 2021-2022-es tanévben már csak 450-en próbálkoztak, akikből 190 kerülhetett volna be, de csak 60 fő vállalta ezt”

- nyilatkozta Pirityi Soma a Hungarian Youth Association Ltd. (HYA) társigazgatója.

A hazai fiatalok külföldi tanulási kedve azonban nem hagyott alább. Manapság a holland egyetemekre jelentkező magyarok száma ugrott meg leginkább, mivel jók az idegennyelvű képzések a németalföldi országban. Népszerűek azonban az osztrák, francia és német egyetemek is.

Ne hagyd ki!