Potyautasok tömege élhet vissza a módosult CSOK-kal
Fotó: Shutterstock

Potyautasok is felkapaszkodhatnak a "CSOK-vonatra"

Módosított a kormány a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a CSOK szabályain. Az új feltételekkel nemcsak a gyermekvállalásra készülőknek érheti meg felvenni ezt a hitelt.


Módosított a kormány a CSOK szabályain

Ahogyan arról beszámoltunk, módosított a kormány a 3 meglévő és/vagy előre vállalt gyermekre felvehető 10 milliós CSOK szabályain. A korábbi szabályozás szerint, ha nem sikerült teljesíteni a Otthonteremtési Kedvezményért vállalt gyermekszámot, akkor az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kellett visszafizetni a lakásvásárlására, -építésére vagy -bővítésére kapott támogatást.

Mostanra a jegybanki alapkamat 13 százalékra emelkedett, így 65 százalékra ugrana a büntetőkamat. Viszont a módosított szabályok szerint a késedelmi kamat/büntetőkamat maximális mértéke 5 százalék lehet. Az új szabályozás október elsején lépett hatályba, azonban a változtatás érvényben van a korábban kötött CSOK szerződésekre is.

Trükközni lehet a CSOK-kal

A hírrel kapcsolatban arról ír a Portfolio, hogy amennyiben így marad a szabályozás, annak nemkívánatos következményei lehetnek: potyautasok tömege élhet vele.

Az 5% olyan alacsony kamatszint, hogy olyanok számára is racionális választássá teszi a CSOK felvételét, akiknek eszük ágában sincs gyermeket vállalni. Ha a 10 év múlva visszafizetendő 10 milliós CSOK-ra hitelként tekintünk, akkor az 5 milliós késedelmi kamat a hitel kamata. Ebben az esetben ez egy 4,1%-os kamatozású, csak a futamidő végén törlesztendő lakáshitel, ami jóval alacsonyabb, mint a bankok 8%-nál kezdődő ajánlatai.

A 3%-os kamatozású CSOK-hitelnél is 5%-ban korlátozták a késedelmi kamatot, de itt nem racionális magatartás "trükközni", ugyanis a gyermekáldás elmaradása esetén a jelenlegi hozamkörnyezet és a szabályozás miatt a piacinál is rosszabb kondíciójúvá válik a kamattámogatott hitel. Meglévő 3 gyermek esetén a trükknek nincs jelentősége, nem kell újabb gyermeket vállalni

- írja a portál.

A potyautasság leginkább azoknál merülhet fel, akik az előre vállalt gyermekekre elérhető, úgynevezett megelőlegezett CSOK-ot veszik fel. Ők olyan házaspárok lehetnek, akik közül valamelyik fél 40 év alatti. Ők akkor igényelhetik a 10 milliós Otthonteremtési Kedvezményt, ha korábbi gyermekre nem vettek igénybe CSOK-ot. Máskülönben a 10 milliós összeg és a már felvett támogatás különbözetét igényelhetik.

A portál megjegyzi, hogy nem cél a potyautas magatartás bátorítása, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szabályok módosítása felerősítheti a nemkívánatos jelenséget. Emellett szűkítheti a gyermekvállalók lehetőségeit az új építésű lakások piacán.

Ne hagyd ki!