Sokan most ébrednek rá, hogy a törlesztési moratórium hatására hitelük futamideje nőni fog, ennek következményeként pedig nagyobb összeget kell végül visszafizetniük a banknak. Minél magasabb a hitel kamata és minél tovább van valaki a moratóriumban, annál nagyobb lesz a plusz kiadás. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mit jelentene az, ha valaki élt a lehetőséggel, ám a plusz költségek miatt most inkább kilépne.


A 2021. március 18-tól induló hiteltörlesztési moratórium komoly segítség azoknak, akiknek jövedelme a koronavírus járvány miatt jelentősen csökkent, esetleg teljesen megszűnt. Ha valaki ugyanis nem tudja törleszteni szerződés szerint például a lakáshitelét, akkor ez azzal járhat, hogy szerződést bont vele a bank, végső esetben pedig akár a fedezetként bevont ingatlant el is árverezhetik, írja a Bankmonitor.

Sokan viszont akkor is éltek a moratóriummal, ha egyébként tudták volna fizetni a hitelüket. Volt, aki így próbált tartalékot képezni, míg más inkább elköltötte a keletkező többletjövedelmet. Akik azonban 2020 végén kiléptek a moratóriumból, most azzal szembesülnek, hogy bár a havi törlesztőjük valóban nem nőtt, de a hitelük futamideje meghosszabbodott, valamint emelkedett az úgynevezett teljes visszafizetendő összeg.

Miért van a többlet?

A többlet abból adódik, hogy a törlesztési moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, emiatt a moratórium alatt egyébként fizetendő kamatot utólag kell megfizetni. Annyi könnyítés azonban van, hogy az összegyűlt kamatot nem csapják hozzá a tőketartozáshoz, hanem egyenlő részetekben elosztják a futamidő végéig, így az már nem kamatozik tovább. Mivel nem nőhet a havi törlesztők összege a moratórium hatására, a futamidőt kellett meghosszabbítaniuk a bankoknak, ezáltal viszont nő a teljes visszafizetendő összeg.

Milyen tényezőket kell számításba venni?

  • Mekkora a hitel kamata: minél magasabb a kamat, értelemszerűen annál több lesz a felhalmozott kamat összege.
  • Mikor vette fel az adós a hitelt: a havi törlesztők egy része a tőketartozást csökkenti, míg másik része a kamat. A törlesztés első időszakában a kamatrész nagyobb a havi részleteken belül, majd ahogy telik az idő, úgy lesz egyre kisebb az aránya. Erre azért van szükség, mert így érhető el, hogy a havi törlesztő összege – például egy végig fix lakáshitel esetében – a futamidő végéig azonos maradhasson. Éppen ezért egy nemrég felvett hitel esetében nagyobb összegű kamat gyűlik össze a moratórium hónapjai alatt, mint egy már lejárat előtt állónál.
  • Mennyi ideig tartott a moratórium: minél tovább van egy hitel moratóriumban, annál tovább halmozódnak a kamatok.

A lényeg, nincs két egyforma képlet, nincs két egyforma válasz. Minden hitelnél el kell végezni a felsorolt tényezők alapján a számításokat.

Kinek éri meg most kilépni a moratóriumból?

Amennyiben tudjuk törleszteni a hitelünket, valamint nem tetszik az, hogy a moratórium miatt összegyűlt kamatok megnövelik a futamidőt és a teljes visszafizetendő összeget, akkor még most sem késő kilépni belőle. A moratóriumba (amíg tart) bármikor be lehet lépni, illetve bármikor vissza is lehet lépni.

A Bankmonitor konkrét példájában egy 10 millió Ft-os lakáshitelnél – 4,5 százalékos kamat és 15 év hátralévő futamidő esetén – ez azt jelentené, hogy a 15 hónap moratórium hatására 800 ezer forint felett nőne a visszafizetendő összeg. Ha április végétől ismét törlesztünk, ez a számítások szerint 140 ezer forinttal csökkenthető.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!