Jól vizsgáztak a hazai bankok a Moody's hitelminősítőnél

Magyar bankok minősítéseit javította a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett intézkedéseket a magyar makrogazdasági profil megítélésének javításával indokolta.


A banki besorolások felminősítésének előzményeként a Moody's a magyar szuverén makroprofil megítélését az eddigi "Moderate-" (Mérsékelt mínusz) szintről egy fokozattal "Moderate" szintre emelte.

  • Ezzel összefüggésben a cég a Budapest Bank és az MKB Bank hosszú futamú betéti besorolását "Ba2"-ről egy fokozattal "Ba1"-re javította, és az új osztályzatokon érvényben hagyta a további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást.
  • A hitelminősítő a magyarországi Raiffeisen Bank hosszú távú betéti osztályzatát "Baa2"-ről "Baa1"-re emelte változatlan stabil kilátással. A Raiffeisen betéti besorolása így két fokozattal magasabb a Moody's által a magyar szuverén adósság-kötelezettségekre érvényben tartott, stabil kilátású "Baa3" minősítésnél.
  • A Moody's megerősítette a K&H Bank és az Erste Bank Hungary egyaránt "Baa1" szintű hosszú távú betéti besorolását, szintén változatlan stabil kilátással.

Az indoklás

Az intézkedések indokai között a hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar szuverén makroprofil minősítésének módosítása a magyarországi bankok működési környezetének javulását tükrözi. A magyar makrogazdasági profil javítását a Moody's azzal az előrejelzésével indokolta, hogy a magyar gazdaságban megindult kiterjedt kilábalási folyamat eredményeként a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,7 százalékkal, 2022-ben 5,2 százalékkal növekszik. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint ez a magyar bankok hitelkihelyezéseinek jelentős növekedésére, ennek révén jövedelmezőségük erőteljes javulására kínál lehetőséget.


The Conversation

Ne hagyd ki!